Polovicom studenog, komunalni redari prebrojali su 52 bankomata postavljena u izlozima povijesne jezgre Grada.

Taj broj je do jučer sigurno znatno veći, a najezdu bankomata gradski komunalci nisu zaustavili niti se išta poduzelo u suradnji s konzervatorima. Naime, bilo je najavljeno kako će konzervatori dati uvjete gdje se mogu postaviti te da će svi isto izgledati. Za sada su samo komunalci obavili svoj dio posla dogovorenog na sastanku koji je na temu pripreme turističke sezone održan prije pola godine.

Na tom su sastanku bili predstavnici Obrtničke komore, ceha ugostitelja, konzervatori te resorni gradski pročelnici. Pročelnik Robertino Dujela podsjeća kako je tada zaključeno kako će Odsjek za komunalno redarstvo evidentirati sve postavljene bankomate po lokacijama s fotografijama i dostaviti konzervatorima. Njihova je uloga trebala biti filtriranje bankomata koji su u skladu s konzervatorskim uvjetima prihvatljivi u prostoru. Jedna od iznesenih ideja je bila unificirati izgled bankomata, navodi pročelnik Dujela. Komunalni redari dostavili su dokumentaciju konzervatorskom odjelu na daljnje postupanje, dodao je pročelnik za komunalne poslove.

Od konzervatora nema povratne informacije, gradskoj upravi nisu dostavljeni uvjeti a bankomata je sve više.

Vrhunac okupacije gradske jezgre bankomatima bio je ovih dana na Kalelargi kada su postavljena dva najveća ATM bankomata, kojih je najviše po gradu te su izrazito bučni. I sam Grad Zadar sudjelovao je u širenju mreže bankomata kada su prije dvije godine oglasili najam izloga u Ulici Mihovila Klaića na pet godina. Početna mjesečna cijena bila je 800 kuna.