Povodom Dana svetog Florijana, danas se održala svečanost Javne vatrogasne postrojbe Zadar.

- Zadarska javna vatrogasna postrojba formirana je 1946. godine. Prvo kao Vatrogasna policija, pa kao Centar za zaštitu od požara te od 1. siječnja 2000. godine kao Javna vatrogasna postaja Grada Zadra. Godišnje ima od 700 do 1000 intervencija. Od 1. siječnja 2020. nastupa Središnji državni ured za vatrogastvo, a dotle Hrvatska vatrogasna zajednica postaje nadležno tijelo za vatrogasce. Već sada pripremaju se podzakonski akti sukladno novom Zakonu koji će biti izglasan. Vatrogasna zajednica Zadarske županije dobila je novi vatrogasni operativni centar u sastavu Javne vatrogasne postrojbe koji predstavlja suvremenu opremu za nadzor terena i rukovođenje intervencijama. Dijelom je financirana od grada Zadra, dijelom Zadarske županije, a dijelom od Hrvatskih šuma. Postoje mogućnosti i za širenje, rekao je Željko Šoša, zapovjednik JVP-a Zadar, čestitavši svojim vatrogascima na početku svečanosti.

U Zadarskoj županiji četiri su Javne vatrogasne postrojbe: Zadar, Biograd na Moru, Benkovac i Gračac i 43 DVD-a. S obzirom da vatra ne poznaje granice općina, nadaju se u skoroj budućnosti djelovati kao jedinstvena županijska vatrogasna postrojba. Ove godine 12 djelatnika izvršilo je trotjednu obuku za spašavanje iz ruševina. 

- Gotovo se svaki put u životu nalazimo pred nečim svjesnim i nečim nesvjesnim. Ono što je danas svjesno je da obilježavamo Dan vatrogasaca i zaštitnika vatrogasaca sv. Florijana. Ono što je nesvjesno je da su zaštitnici mirnog i sigurnog života koji će se uspjeti organizirati u stanjima ugroze vatrogasci. Oni su simbol i realnost naše sigurnosti, rekao je saborski zastupnik Marko Vučetić.

Nagrade i priznanja za potpore radu potrojbe dodijeljene su zamjeniku gradonačelnika Anti Babiću, županijskom pročelniku Oliviju Meštroviću, pročelniku gradske uprave Tomislavu Koroni, Hrvatskim šumama, Čistoći Zadar, Turisthotelu i Konobi "Kamen".

Vatrogascima su njihov dan čestitali i gradonačelnik Dukić, župan Longin, načelnici općina, pročelnici upravnih odjela grada Zadra, predsjednik županijske skupštine Željko Lončar, vikar zadarske nadbiskupije Josip Lenkić, predstavnici hrvatske vojske i pripadnici elitne postrojbe te mnogi drugi. Vatrogasci su nakon svečanosti svim zainteresiranima izložili pokaznu vježbu tijekom koje su demonstrirali svoje vještine u situacijama gašenja požara i tehničkih intervencija kao i brojnih preventivnih aktivnosti. U fotogaleriji pogledajte kako je to izgledalo.