Ove nedjelje održat će se tradicionalno hodočašće Gospe od Zečeva na otok Zečevo u Ninskom zaljevu. Hodočasnici će se uputiti brodicama i pješice na otočić Zečevo gdje se slavi Gospino ukazanje. U 6 sati blagoslovit će se hodočasnici pješaci u Župnoj ckrvi sv. Anselma, a u 9.00 sati polazak slijedi hodočasnika s Gospinim kipom na otočić Zečevo iz župne crkve sv. Anselma. U 11.00 služi se Sv. Misa na otočiću Zečevo, a u 19.00 sati Sv. Misa u crkvi sv. Anselma u Ninu. Tradicionalno se Gospin kip prenosi morem ili kopnom u njenu crkvu na otočić Zečevo te se u poslijepodnevnim satima kip ponovno vraća u stolnu crkvu sv. Anselma, gdje se tijekom godine kip čuva u Gospinoj kapeli.

Hodočašće se slavi već više od 500 godina, a povezano je sa čudotvornim ukazanjem koje se zbilo 1516. godine, a čemu su prisustvovali pastirica Jelena Grubišić i brojni svjedoci. S ukazanjem su povezani brojni običaji, priče i legende. Svetkovine Gospi od Zečeva upisane su u Registar nematerijalnih kulturnih dobara pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske. Za vjernike Zadarske nadbiskupije i s prostora negdašnje Ninske biskupije ovo je zanimljiv događaj koji povezuje s prošlošću, a molitve otvaraju nadu za budućnost.

Ususret svetkovini Gospi od Zečeva održat će se u petak, 3. svibnja tradicionalni Uskršnji koncert Tamburaškog orkestra KUD-a „Branimir" Nin u župnoj crkvi sv. Anselma s početkom u 19,00 h.
Kako je naredna svetkovina čašćenja Nebeske Majke u Ninu pod nazivom Blagdan Gospe od Zečeva povezana s Blagdanom Uzašašća, to ove godine pada na ponedjeljak 27. svibnja. Tada će se održavati tijekom cijelog dana misna slavlja u župnoj crkvi sv. Anselma, a prema tradiciji vjernici sa šireg prostora Ravnih Kotara i priobalja okupljaju se u najvećem Marijanskom svetištu Zadarske nadbiskupije.