Općinsko državno odvjetništvo u Zadru podnijelo je žalbu protiv odluke o kazni za 42-godišnjaka koji je kao motociklist u rujnu 2010. godine na križanju ulica Franka Lisice i Ante Starčevića skrivio prometnu nesreću u kojoj je poginuo 18-godišnji biciklist.

Pobijanom presudom Općinski sud u Zadru optuženog je osudio na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i 6 šest mjeseci. Presuda je preblaga i neće ostvariti svoju svrhu, smatra zamjenik općinskog državnog odvjetnika Igor Vulić podupireći razloge ovog stava primjerima iz sudske prakse:

- Prilikom utvrđivanja kazneno-pravne sankcije Sud je podcijenio sve okolnosti predmetne prometne nesreće, odnosno precijenio činjenice da je okrivljeni zadobio teške tjelesne ozljede, navodeći da je okrivljeni "ostao doživotni invalid", ali ne pojašnjavajući invaliditet (iz dokumentacije je jedino vidljiv gubitak oka), slijedom čega je Sud neosnovano okrivljenom izrekao kaznu ispod propisanog minimuma.

Obzirom da je za kazneno djelo iz čl. 272. st. 3. u vezi st. 1. KZ-a u vrijeme počinjenja bila propisana minimalna kazna zatvora u trajanju od 3 godine, a konkretno je okrivljeni kao već zrela osoba (tada 33 godine) i dugo u prometu povrijedio čak dvije blanketne odredbe radi kojih se izazivanje prometne nesreće označava u kvalificiranom obliku - s namjerom, a to je prolazak gradskim raskrižjem kroz crveno svjetlo i brzina kretanja od najmanje 90 km/h u odnosu na dopuštenih 50 km/h, okrivljenom je morala biti izrečena barem ova minimalna kazna, a sve u cilju generalne i specijalne prevencije, te ujednačavanja sudske prakse u RH koja je zadnjih godina pooštrila sankcije zbog kaznenih djela u prometu. Nedavno je za isto djelo okrivljenoj gospođi od 74 godine izrečena kazna zatvora u trajanju od 4 godine, a Županijski sud u Zadru mlađem punoljetniku u vrijeme počinjenja samo radi jednog blanketa - prekoračenje brzine, izrekao kaznu zatvora u trajanju od 2 godine, ističe Vulić u žalbi zaprimljenoj 9. travnja.