Radionica Blue hackathon - More i obala za naše potomke, u organizaciji ŽK Zadar održana je prošlog tjedna u COIN - coworking prostoru u Zadru. Hackathon, specijalizirana radionica za razvoj inovativnih ideja, dio je projektnih aktivnosti koje ŽK Zadar provodi u sklopu projekta Blue_Boost. Cilj je hackathona kroz igru i nadmetanje natjecateljskih timova u kratkom vremenu iznjedriti kvalitetne inovacijske ideje, ovaj put iz područja plave ekonomije, odnosno marikulture, ribarstva i obalnog turizma.

Kratka uvodna predavanja o projektu, njegovoj provedbi i ciljevima održali su Ivan Jadreško, komunikacijski menadžer Blue_Boosta i Vesna Vertovšek, vanjska suradnica na projektu. Potom su Emir Džanić i Snježana Šlabek iz Cambridge Innovative System Solutions Limiteda vodili hackaton.

Sudionici, šest suprotstavljenih timova, sastavljenih od predstavnika maloga gospodarstva, sveučilišnih profesora, predstavnika FLAG-ova i potpornih organizacija, nakon teorijskih objašnjenja o tome kako ovakve radionice funkcioniraju, predstavljanja sličnih primjera u svijetu i smjernica za razvoj inovacija, prionuli su poslu i drugi dan predstavili rješenja svojih inovativnih ideja.

Evaluacijsko povjerenstvo najboljim je ocijenilo inovativnu ideju sinergije ribarske i turističke djelatnosti na preuređenome ribarskom brodu Škoda, koji bi na ribarenje vodio i grupu turista. Pobjednički tim, kojeg su činili Božidar Blaslov, Valentina Andrić i Barbara Aranza Strihić, osvojio je vrijednu nagradu - putovanje u Solun na još jedno događanje koje se održava u sklopu projekta Blue_Boost.