ZADAR - U Vinjercu je sinoć priređena mala svečanosti svijetla kojeg su donijeli iz agencije ZADRA NOVA i Zadarske županije.

U tom pitoresknom mjestu, kako to voli reći voditelj EU projekta IRENE Ive Surić, postavljena je ekološka rasvjeta. U Vinjercu su postavljene nove lampe javne rasvjete koja će ljepše osvjetljavati to podvelebitsko mjesto pomoraca u kojem bure caruje.

I sinoć je bilo prilično hladno ali su mještani Vinjerca pridružili se gostima na maloj fešti koja je počela kada se upalila nova rasvjeta.

- Ona se pokazala i ušteda u potrošnji električne energije od 300 tisuća kuna na ukupno ulaganje od tri milijun kuna, istaknuo je Ive Surić.

Stara rasvjeta zamijenjena je u tri projekta Grada Benkovca, Privlaci, u bibinjskoj uvali Jaz, Galovcu te na Kalelargi i nekim sporednim ulicama. Zato su na svečanost u Vinjerac kojom je obilježen završetak projekta IRENE bili predstavnici Grada Zadra predvođeni pročelnikom Šimom Erlićem te načelnici općina. U ime Zadarske županije govorio je zamjenik Šime Vicković.

- Ovaj dobro obavljen projekt, koji je započeo 1. srpnja 2017. poziv je i ostalim jedinicama lokalne samouprava da se uključe u trend ekološke i štedljive javne rasvjete,  poručio je Surić. Uz napomenu kako se njima smanjuje i svjetlosno onečišćenje.

Paljenjem nove ravjete u Vinjercu završavaju ovogodišnji Dani županije, podsjetio je pročelnik Lovro Jurišić ne krijući zadovoljstvo zbog dobro obavljenog posla u tom još jednom EU  projektu koji završava krajem ove godine. Zadarska županija  dijelila je  dva milijuna eura s  agencijama koje su provodile  pogranični projekt  za BIH i Crnu Goru.