U programu Radija 057 pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj u Zadarskoj županiji Daniel Segarić govorio je o aktualnim projektima u Zadarskoj županiji...

Nedavno je održano 21. izdanje međunarodnih Dana masline, ali i 3. izdanje Dana otvorenih vrata Agroturizma Zadarske županije. Kakvi su dojmovi?

- Slobodno mogu kazati - i više nego dobri. Kad smo kod Dana masline, stvorili smo, jednu novu tradiciju, a tradicija je ono čime možemo definirati i uzgoj maslina, kao i proizvodnju maslinova ulja na ovim prostorima. Maslina je simbol mira, a još od antičkih vremena maslina se uzgajala ovdje, od naših otoka do zaleđa, jer je područje Zadarske županije zahvaljujući plodnom tlu, pogodnoj klimi te općenito povoljnim ekološkim uvjetima posebno dobro za maslinarsku proizvodnju. Maslina je, znači, naša prošlost, ali ulaganje u uzgoj maslina i proizvodnju maslinovog ulja ujedno je i naša budućnost. Zadarska županija veliki značaj i potporu daje razvoju ekološke proizvodnje pa tako i proizvodnji ekološkog maslinovog ulja. Na tom su planu postignuti značajni pomaci i naša ulja s oznakom ekološke proizvoda već su prepoznata na domaćem, a polako se probijaju i na inozemna tržišta. Naši maslinari i uljari vraćaju se s renomiranih natjecanja sa sve većim brojem priznanja. Također, nikle su i nove uljare, što predstavlja jačanje gospodarskog sektora. Riječ je o modernim uljarama koje svojom tehnologijom i kapacitetima prerade maslinarima omogućuju dobivanje ulja vrhunske kakvoće.

Za sada kapaciteti koje naši uljari mogu proizvesti nisu veliki, pa se o nekom izvoznom proizvodu još ne može govoriti?

- Trenutno je tako, no ono što možemo učiniti jest što intenzivnije raditi na povezivanju uljara i ugostiteljskog sektora kako bi se u našim restoranima koristilo i posluživalo isključivo domaće ulje. Upravo to jest oblik izvoza, a također i najbolja promocija kako gastronomije, tako i čitave destinacije. Koristim prigodu kako bih pohvalio Udrugu prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije zbog činjenice da kroz svoje aktivnosti maslinarima i uljarima pružaju mogućnost za usvajanje novih znanja, čime se uspješno spaja tradicija i suvremenost. I međunarodni Dani masline, koje ova Udruga organizira, jedna je od tih aktivnosti kroz koju se popularizira i maslina, kao i njen ukusni i zdravi proizvod - maslinovo ulje.

Održano je i treće izdanje Dana otvorenih vrata agroturizma Zadarske županije. Kroz dva dana, seoska gospodarstva koja su odlučila sudjelovati u ovoj manifestaciji, a to su: OPG Butić, PZ Maslina i vino, Ražnjevića dvori, OPG Šime Škaulj, Roca Stankovci, OPG Tomo Aračić - Karin, Kraljevski vinogradi, Agroturizam Prtenjača te Zavičajni muzej Benkovac nudili su posjetiteljima posebno pripremljene jelovnike po pristupačnim cijenama. Čujemo da se u svim objektima tražilo mjesto više?

- Dojmovi su izvanredni i ovo nam je dalo poticaj da projekt nadogradimo i dodatno proširimo. Bila je to idealna prilika za goste, kojih je u županiji već veliki broj, ali i za naše građane da posjete zaleđe i osjete ozračje koje ono nudi, no prije svega da se prepuste uživanju u vrhunskoj tradicionalnoj gastronomiji. Odlike te naše osobite gastronomske ponude su prije svega tradicionalna receptura i namirnice najviše kvalitete koje su uzgojene na samom obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Mislim da su svi koji su odlučili otvoriti svoja vrata kroz ovu manifestaciju donijeli dobru odluku jer ovo je odlična prilika za kvalitetnu promociju i ponude i usluga. Naša obala i otoci već su prepoznati kao zanimljivo turističko odredište. Na promociji zaleđa trebamo još raditi, a Dani otvorenih vrata agroturizma Zadarske županije upravo su dobar korak u tom smjeru.

Upravo u sektoru poljoprivrede i proizvoda malih proizvođača Zadarska je županija kroz proteklo razdoblje napravila veliki iskorak. Naša vina i ulja sve su cjenjenija, sirevi, pogotovo oni s otoka Paga, su nam uvijek bili na vrhunskoj razini, a sada je to valorizirano i međunarodnim nagradama. Sve je to, očigledno, rezultat jednog strateškog planiranja?

- Drago mi je da to prepoznajete. U posljednjih nekoliko godina kroz potpore za ruralni razvoj ulažemo, za naše mogućnosti, značajna sredstva u podizanju kvalitete postojećih i otvaranju novih agroturističkih gospodarstava. Pored toga smeđom signalizacijom kroz ceste vina, ulja i sira pokrili smo gotovo sve subjekte koje imaju uvjete za prihvat gostiju za degustaciju i prodaju svojih proizvoda. Samo prošle godine, kroz razne oblike potpora, pomogli smo poljoprivrednicima s iznosom od 2 milijuna kuna, a upravo smo raspisali novi javni poziv za naše poljoprivrednike pa ih i ovim putem pozivam da se prijave. Isto tako, Udruzi poslovni klaster HOP koja od ove godine ima sjedište u našoj županiji, u Škraping centru u Tkonu, smo dodijelili financijska sredstva za potporu radu i manifestacijama. Također, naša razvojna agencija AGRRA nabavila je štandove koje planiramo aktivirati na tržnici u suradnji s Tržnicom Zadar. Sadašnji rezultati svakako ohrabruju, ali moramo se svi zajedno potruditi da napravimo dodatan iskorak.

Preduvjet za uspješnu poljoprivrednu proizvodnju svakako je i - navodnjavanje. Kako napreduju radovi na sustavima odvodnje Baštica 2 i Lišansko polje koji se financiraju sredstvima iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija?

- Svjesni smo da je za razvoj poljoprivrede i dodatan iskorak potrebna izgradnja sustava navodnjavanja našeg zaleđa. Na području Zadarske županije trenutno se dva sustava navodnjavanja - SN Baštica 2. faza - Smilčić i SN Lišansko polje. Projekti se financiraju europskim i nacionalnim sredstvima, a vrijednost ova dva projekta koji su krenuli tijekom ove godine je oko 50 milijuna kuna. Uz već dovršeni projekt Baštica 1. faza i dva projekta za koje imamo spremnu dokumentaciju (Donja Baštica i Vransko polje 1. faza), imat ćemo pokrivenu poljoprivrednu površinu od 2,5 tisuće hektara. Tada možemo govoriti o pravim preduvjetima za ozbiljniju poljoprivrednu proizvodnju, naravno uz projekt budućeg Poljoprivredno-edukacijskog centra u Zemuniku koji bi trebao biti važan za iskorak naših poljoprivrednika u stručnim elementima.