Opća bolnica Zadar poziva sve predstavnike medija na svečano potpisivanje ugovora za rušenje postojeće zgrade i izgradnju zgrade dnevnih bolnica odjela za pulmologiju, odjela za onkologiju, odjela za infektologiju i odjela za dermatologiju, kao i adaptacije dnevne bolnice Službe za kirurgiju. Prvi natječaj poništen je zbog niske cijene, a i najniža ponuda na drugom natječaju također premašila ponuđenih 32,2 milijuna kuna bez PDV-a. Ipak, bolnica je uz suglasnost županije odabrala navedenu ponudu slovenske tvrtke Solida od 37,6 milijuna kuna te će se napokon početi realizirati projekt začet 2013. godine.

- Morali smo korigirati ponudu jer nije bilo moguće obaviti taj posao po istaknutoj cijeni. U novu zgradu ući će dio interne što će biti veliki iskorak u liječenju bolesnika. Na odjelima su uvjeti često neadekvatni potrebama, a sada će u dnevnoj bolnicu dobiti bolju skrb, manje će ležati i time otvoriti prostor za kvalitetniji boravak bolesnicima kojima je potrebna duža njega. Novi prostor i oprema, a pogotovo nabavka linearnog akceleratora koji će biti smješten u podrumu zgrade, sigurno će tražiti i nove kadrove. Trebat će educirati specijaliste koji se koji se bave zračenjem, educirati i zaposliti medicinske sestre, ali o tome više kada za to dođe vrijeme, rekao na svečanosti potpisivanja ugovora ravnatelj Opće bolnice Zadar dr. Željko Čulina.

Direktor slovenske tvrtke Edvard Gerdej rekao je da su počašćeni što rade na jednom projektu humanitarne, zdravstvene namjene, što je sigurno veće zadovoljstvo nego gradnja stanova i infrastrukture. Jedan sličan projekt završavaju u Gospiću pa će ta iskustva prenijeti i na Zadar.

- Nadam se da ćemo zgradu uspješno i pravovremeno završiti, rekao je Gerdej, što bi značilo u roku od 16 mjeseci.

Zadovoljstvo potpisom ugovora izrazio je i zadarski župan Božidar Longin.

- Najvažnije je da će naše zdravstvo u županiji napokon dobiti "točku na i", zajedno s Poliklinikom, mostom preko ceste, cestom o kojoj se puno i svašta priča po kuloarima, a ja kažem da je to sve lijepo i dobro i da napredujemo. Najvažnije je da će usluga biti bolja, troškovi manji, čestitam bolnici što je uspjela provesti ovaj komplicirani postupak, rekao je Longin.

Voditelj Odjela kirurgije Jaša Pavić pojasnio je u čemu će se vidjeti pozitivni pomaci u liječenju bolesnika.

- Mi smo te poslove do sada obavljali u okviru odjela a sada će biti puno bolje jer ćemo dobiti dodatni prostor ali i novu opremu. Dnevna bolnica znači da ćemo bolesnike moći otpuštati unutar 24 sata, što je cilj za takve vrste intervencija, rekao je dr. Pavić, dodajući da bolnica ima dovoljno specijalista, ali nisu imali adekvatne uvjete za rad, rekao je Pavić.

Kad se zgrada dovrši, dolazi sljedeći veliki izazov - nabavka linearnog akceleratora za zračenje onkoloških bolesnika. Zadarski gradonačelnik i predsjednik Lige protiv raka Zadar rekao je kako do sada imaju osigurano oko 2,5 milijuna kuna, kroz novac prikupljen humanitarnim akcijama i vrijednost starog aparata. Za kupnju novog trebat će puno više, odnosno oko 3 milijuna eura.

- Konstantno organiziramo humanitarne akcije, a prikupljeno je i više od 13 tisuća potpisa građana za nabavku uređaja. Vjerujemo da će to uroditi plodom i kada za to dođe vrijeme da će svoj doprinos dati i država. S obzirom na očekivani rok završetka zgrade, prikupljanje novca, edukaciju osoblja i nabavku uređaja, bio bih sretan ako bismo linearni akcelerator imali za oko četiri godine, rekao je Dukić.