Biogradski Komunalac i zagrebačka Centrogradnja moraju Hrvatskim šumama platiti 100 tisuća kuna odštete jer su preko šumskog zemljišta izgradili trasu cjevovoda kanalizacije, u dužini 1220 metara, i time iskrčili postojeću vegetaciju.

Prva presuda donesena je još 2012. godine, no zbog nejasnoća u izreci Županijski sud u Zadru ju je ukinuo te vratio na ponovni postupak. Iako je Komunalac naveo kako je nabavio sve potrebne dozvole, Stalna služba suda u Biogradu utvrdila je kako je samo jedna od utuženih čestica obuhvaćena Odlukom Vlade RH o osnivanju služnosti.

- Ostale čestice nisu navedene u građevinskoj dozvoli, odnosno za njih ne postoji odobrenje Vlade RH za polaganjem cjevovoda. To upućuje na zaključak da je vodovod građen mimo građevinske dozvole, stoji u presudi.

Prema nalazu i mišljenju vještaka šumska šteta iznosi 106.537,02 kn, odnosno 50.458,96 po hektaru, što je umanjeno za iznos od 6.746,36 kuna zbog ranije spomenute čestiće.

Stoga je tuženicima nalaoženo da na račun državne tvrtke uplate 99.826,66 kuna sa zateznom kamatom koja teče od dana nastanka štete, 29. srpnja 2008. godine. Protiv ove presude mogu se žaliti Županijskom sudu u Zadru.