Sindikalna inicijativa "67 je previše" u subotu je ujutro na Narodnom trgu započela s prikupljanjem potpisa za raspisivanje referenduma o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju. Namjera inicijative je spriječavanje dizanja dobne granice za odlazak u punu mirovinu u 67. godini života.

- Akcija je počela u deset sati i to na tri punkta, na Narodnom trgu, na Branimiru i na Tržnici. U ponedjeljak kreće pred glavnom poštom, na kolodvoru i pred zadarskom Općom bolnicom, kao i na Bilom Brigu. U isto vrijeme akcija će krenuti u Biogradu, Pakoštanima, Obrovcu, Gračacu i drugim mjestima Zadarske županije. Cilj akcije je da se dobna granica za mirovinu snizi na 65 godina, da uvjet za prijevremenu mirovinu bude 60 godina, a ne 62, kao i da se izjednače uvjeti odlaska u mirovinu za muškarce i žene, kazao je Vedran Uranija, glavni koordinator za ovu inicijativu i pravni povjerenik SSSH Zadar.

Dodaje da će se, ako se skupi dovoljan broj, odnosno 10% glasova, Zakon izmijeniti bez referenduma.

- Uvjeren sam u uspjeh ove akcije, kao što su zadnje tri naše inicijative bile uspješne. U sve tri akcije prikupili smo 40 tisuća glasova samo u Zadru. Naglašavam da ovo što radimo nije usmjereno protiv ministra mirovinskog sustava niti protiv Vlade - jednostavno je neophodno za građane Republike Hrvatske. Smatramo da oni moraju odlučiti o tome kakav mirovinski sustav žele, ističe Uranija.

Kaže i da je ovo tek početak - žele i smanjivanje povlaštenih i povećanje mirovina siromašnijih građana. Akcija prikupljanja potpisa birača trajati će do 11. svibnja ove godine.