U punoj Gradskoj loži župan Božidar Longin svečano je otvorio 21. Dani masline u organizaciji Udruge prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije, dok se u isto vrijeme na Narodnom trgu, u suradnji kuhara Renata Kraljeva i Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar održavao Maslinarski marendin. Uz klapsku pjesmu posjetitelji su mogli za konzumiranu hranu i piće donirati priloge za kupnju lineranog akceleratora, prijeko potrebnog onkološkim bolesnicima.

Prilikom svečanosti otvorenja Dana maslina uz prigodan govor Benita Pucara, predsjednika organizacijskog odbora, podijeljena su i godišnja priznanja 21. Međunarodnih Dana masline 2019. Njih su podijelili članovi organizacijskog odbora, europarlamentarka Dubravka Šuica i gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić.

Priznanje "Dr. Sc. Ante Medin" dobio je dr. sc. Frane Strikić za znanstveni doprinos u maslinarstvu i uljarstvu, priznanje "Stanko Ožanić" dobio je OPG Budislav Mađerić, a priznanje "Maslinarsko srce" dobio je OPG Nela Čurjak za osobito postignuće u maslinarstvu i uljarstvu. Priznanje "Maslinarska nada" pripalo je Mati Duševiću za postignute uspjehe u praktičnom maslinarstvu, a priznanje "Zlatno maslinarsko pero" dobila je novinarka Katja Štimac za medijsku afirmaciju maslinarstva i uljarstva.

Dani masline nastavljaju se okruglim stolovima i dodjelom nagrada i priznanja za kvalitetu maslinovog ulja (Jedriličarski klub Uskok), kao i sutrašnjim izletom na Ugljan (posjeta franjevačkom samostanu sv. Duje u Kaju, sajam Hrvatski otočki proizvodi, pokazno orezivanje maslina, 4. međunarodno natjecanje u pripremanju jela - Žgvacet 2019.).