Od subote 27. travnja do srijede 1. svibnja u Turističkom naselju Zaton održava se tradicionalna izložba pasa - CACIB Zadar. Nakon početka rekonstrukcije dosadašnja lokacija unutar hotelskog naselja Borik zamijenjena je Turisthotelovim kampom, u kojem će se i ove godine okupiti najveći dio od oko 3.000 ljudi koji će doći kako bi izlagali ili sudjelovali u nekom dijelu izložbe.

- Vlasnici pasa ovu izložbu koriste i za prezentaciju pasa i za odmor, kampiranje. Kada otvore vrata mobilne kućice praktički su na izložbi, to je ono što je vlasnicima iz drugih zemalja neprocjenjivo, kaže Branko Šare, predsjednik Hrvatskog kinološkog saveza i domaćin izložbe.

Na izložbi će se svakog dana moći vidjeti oko 860 pasa, koji će prezentirati tristotinjak različitih pasmina. I ove godine vlasnici dolaze iz više od 20 zemalja, što govori o zadovoljstvu koje su ponijeli nakon prethodnih izložbi.

- Svakog dana program kreće od 10 sati, a vjerujem da će posjetiteljima biti najzanimljiviji Best in show programi, koji su predviđeni za 15 sati. Svim posjetiteljima bez psa ulaz je slobodan, a kako očekujemo uglavnom lijepo vrijeme, ovo je stvarno jedinstvena prilika za upoznavanje s brojnim pasminama, kaže Šare.

CACIB je izložba uzgojnog karaktera, što znači da suci ocjenjuju psa prema tome koliko je sličan idealnom tipu, kojeg je postavila matična zemlja. Takvim smjernicama štiti se jedinstveni izgled pasmine, a oni najvrjedniji psi, pogotovo iz pasmina kao što su pomeranci ili francuski buldozi, dosežu cijenu i od nekoliko tisuća eura. Skupine su podijeljene prema namjeni pasa - ovčari, goniči, jamari i sl., iako je njihova prvotna namjena iz ljudske prošlosti danas u drugom, pa i trećem planu.

U okviru CACIB-a hrvatski klubovi pripremili su specijalnu izložbu njemačkih doga i rodezijskih goniča lavova. U nedjelju navečer održat će se i predavanja o ovim pasminama.