U subotu i nedjelju 27. i 28. travnja u Zadru i na otoku Pašmanu održat će se 21. izdanje manifestacije Dani Masline, na kojoj Udruga prehrambenih tehnologa i nutricionista Zadarske županije ocjenjuje maslinova ulja ali maslinarima pruža i priliku za edukaciju i druženje sa svojim kolegama. Ove godine od 156 prijavljenih uzoraka 85 posto ih je ekstra djevičanskih, što je izvrstan rezultat kada se zna da je iza maslinara katastrofalna godina.

- Kada smo počinjali nismo mogli ni predvidjeti koji ćemo bum doživjeti s maslinovim uljem. Ljudi u početku i nisu prihvaćali savjete stručnjaka, držali su se tradicije koja nije uvijek najbolja, a sada smo došli do toga da se naša ulja mogu mjeriti sa svim uljima na svijetu, rekao je jutros na konferenciji za medije predsjednik Organizacijskog odbora Benito Pucar.

Najviše ulja je iz Zadarske županije - 106, no ima ih iz svih primorskih županije pa i Bosne i Hercegovine. Riječ je o zemlji u kojoj se događa maslinarska revolucija, jer ima idealne klimatske uvjete a nije opterećena tradicijom. U zadnji 10 godina posadili su preko 600.000 masina, sve rade po pravilima i dobro prolaze na natjecanjima.

Na ovogodišnjim Danima masline prvi put će sudjelovati obitelj Gotovina. Riječ je o masliniku zasađenom u vrijeme dok je general bio u pritvoru, između nekadašnjeg Cluba Mediterane i Crvene Luke. Ulje je na natjecanje prijavila Dunja Gotovina, otkrio je Nedjeljko Jusup, koji je predstavio i dvije humanitarne akcije vezane uz manifestaciju - maslinarski marendin na Narodnom trgu u subotu u 11 sati te natjecanje u pripremi žgvaceta dan kasnije u Pašmanu.

- Prihod je namijenjen prikupljanju uređaju za zračenje onkoloških bolesnika. Do sada nije skupljen neki veliki novac, ali mislim da je puno važnije senzibilizirati javnost kako bismo shvatili da možemo i sami nešto napraviti za naše najbliže, rekao je Jusup.

Žgvacet je jelo koje su nekada jeli siromašni, a danas je problem naći toliko janjaca koliko ih je potrebno ta natjecanje, istaknuo je.

Proglašenje najboljih uz okrugle stolove o maslinarstvu i uljarstvu održat će se u subotu poslijepodne u Jedriličarskom klubu Uskok. Sve ulje preostalo nakon manifestacije donirat će se Dječjem vrtiću Latica.