Kada su banke uselile na Kalelargu, građani Zadra izražavali su svoje nezadovoljstvo prenamjenom glavne zadarske ulice. Prostor banke smanjuje se u korist pekare, neke i isljevaju iz gradskog središta, a turistički Zadar doživaljava najezdu bankomata.

Svaki izlog svoj bankomat ima, napisano je uz fotografiju s Kalelarge koju je jutros najranije snimio jedan od preostalih stanovnika Poluotoka, radijski voditelj Davor Valčić. Ovaj izlog u srcu Kalelarge ima čak dva bankomata - namijenjena isključivo inozmenim gostima Grada - fotografija koja je na adresu naše redakcije stigla od mladog Zadranina. U susjedstvu tog izloga nove gradske vizure, nalazi se treći bankomat za domaće stanovnike a kojeg je u svoju izlog puno prije pustila uprava zadarskog kazališta. Od sv. Šime do Trga je 10 bankomata, tvrdi naš Davor uz obećanja da će u šetnji sa svojom djevojčicom koja se kao i svako djete iz određenog razloga voli zaustaviti uz svaki bankomat, prebrojati koliko su to naprave zauzele izloge. Čak i one koji su zimi prekriveni bijelim papirima. Jer vlasnici poslovnih prostora zarađuju od najma za bankomat koji su postali raširena pojava u službi turizma.

Kolika je cijena zakupa, bankarska je tajna. Ali znamo koliko će zadarska bolnica dobivati od najma dvije lokacije za bankomat. Erste banka, kod koje zadarska bolnica od lani ima poslovni žiro račun, prema objavljenoj odluci plaćat će po 1 200 kuna mjesečeno, plus PDV. Isti iznos će plaćati za ugrađen bankomat na ulazu u Polikliniku kao i za samostojeći bankomat koji će se postaviti na glavnom ulazu bolnice.