Svečanom sjednicom u netom otvorenom putničkom terminalu Gaženica danas je proslavljen Dan Zadarske županije. Sjednici su nazočili hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanik Vlade Zvonimir Frka-Petešić, župan Božidar Longin, general Ante Gotovina, brojni uzvanici iz političkog, vjerskog i kulturnog života.

Pozdravljajući uzvanike predsjednik Županijske skupštine Željko Lončar rekao je kako je novim terminalom naša županija dobila vrata kroz koja će tisuće turista ulaziti u naš grad, otoke i zaleđe. Zahvalio je svima koji su u Domovinskom ratu omogućili dane poput ovoga, onima koji svojim radom, učenjem i sportskim uspjesima doprinose njezinom rastu, a posebice nazočnom Božidaru Kalmetu, za čijeg mandata ministra je krenuo projekt Gaženice, što je popraćeno velikim pljeskom.

Župan Božidar Longin osvrnuo se na objekt koji je danas otvoren i u kojem se održava sama skupština.

- Više puta sam isticao da će dovršetkom Luke Gaženica gospodarstvo naše županije dobiti "Točku na i". Uz turizam koji je naša najjača gospodarska grana, profitirat će i brojne druge grane u našoj županiji poput poljoprivrede, raznih obrta, poduzetnika i trgovine. To će biti posebno vidljivo nakon što Zadar uskoro postane home port za kruzere, koji će ploviti diljem svijeta. Za taj, povijesni iskorak moramo se dobro pripremiti i uvijek trebamo nastojati gledati korak unaprijed. Sada trebamo potaknuti investicije u vrhunske hotelske kapacitete, modernizaciju željeznice i proširenje kapaciteta Zračne luke Zadar, što je projekt na kojem već vrlo ozbiljno i temeljito radimo, rekao je Longin.

U ovome trenutku u Zadarskoj županiji provode se infrastrukturni i gospodarski projekti vrijedni gotovo milijardu i pol kuna. Novim projektima koji su u završnoj fazi pripreme ili pred samim pokretanjem, očekuje se i znatno povećanje tog iznosa. Posebno se to odnosi na izgradnju odvodnje i vodovoda, rekao je Longin.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović prisjetila se gradnje dvaju građevinskih simbola obnove i integracije Hrvatske - tunela Sv. Rok i Maslenički most.

- Još pamtimo prizor otvorenja radova na Tunelu na blagdan Sv. Roka 1993. godine. Predsjednik Tuđman tada se, usred rata, unatoč kritikama pa i ismjehivanjima u medijima, nije bojao neuspjeha. Otvorio je radove jer je vjerovao u hrvatsku državu, u Hrvatsku vojsku i hrvatski narod, u našu pamet i u našega radnika. Ista ta vjera treba nam i danas. Zadaća što brže i sveobuhvatnije prometne integracije našeg državnog prostora nije završena. Izgradnjom putničkoga terminala u luci Gaženica, čija je gradnja bila predviđena još 1999., završili ste važan dio toga projekta, što je od velike važnosti za gradski, županijski, državni i međunarodni promet. Ovaj uspjeh još me više učvršćuje u uvjerenju da je županijski model regionalnog ustroja Hrvatske samoupravno optimalan, gospodarski poticajan i politički integrativan, rekla je hrvatska predsjednica, najavljujući svoje daljnje zalaganje u rješavanju problema koji muče hrvatsku, a najteži je demografski.

- U Zadarskoj i drugim primorskim županijama demografski su pogođeni prije svega otoci i zaleđa gradova. Moramo učiniti sve kako bismo zadržali ljude na otocima i postupno stvorili uvjete za naseljavanje, uključujući iseljenike, koju pokazuju veliko zanimanje za dolazak na otoke, pa i stalni povratak. Ova županija ima brojne prednosti za uspješan razvoj na cijelom svom području: povoljan geoprometni položaj, krajobraznu ljepotu, kulturnu baštinu, obrazovne i zdravstvene ustanove, tradiciju stočarstva i poljoprivrede sa sjajnim uvjetima za ekološku proizvodnju i plasman proizvoda, razvijen turizam, marikulturu i ribarstvo i, što je najvažnije, ljude koji sve to mogu i znaju unaprijediti. Uvjerena sam da ćete znati iskoristiti te potencijale i još uspješnije provoditi razvojne planove i programe. U tome ću vam i dalje pružati svu moguću pomoć, najavila je Grabar - Kitarović.

U kulturno-glazbenom dijelu programa nastupili su HPGD Zoranić, klapa Bibinje i Zadarski plesni ansambl. Scenografiju kojom su terminal pretvorili u pozornicu za sjednicu izradili su djelatnici nagrađenog Kazališta lutaka Zadar.