Općinski sud u Zadru izdvojio je kao nezakonite većinu dokaza koji su prikupljeni u međunarodnoj istrazi kodnog naziva Dunav, kojom je razbijen krijumčarski lanac droge na čijem je čelu bio Zdravko Dabo iz Novalje. Dabo je godinama izmicao policiji zbog čestih promjena identiteta, a i u tekstu optužnice navodi se njegovo drugo ime, iz hrvatske putovnice - Custer Kruisheer. U kanadskoj, koju također posjeduje, zove se Zdravko Smojver.

Podsjetimo, prije tri godine djelatnici Odjela kriminaliteta droga Policijske uprave zadarske i PNUSKOK-a razbili su međunarodni lanac krijumčarenja drogom, zaplijenili 7,7 kilograma heroina vrijednog preko 10 milijuna kuna te uhitili 13 osoba, koje se sumnjičilo da su u 12 navrata nabavile i prodale oko 34 kilograma kokaina.

Prokrijumčareni kokain skrivali su u tajnom skladištu 62-godišnjeg hrvatskog državljanina Marka Mušterića u blizini Rotterdama, odakle su ga distribuirali preprodavačima u Austriji, Hrvatskoj i BiH. Dabo je novac od droge prao kroz građevinske obrte koje je imao, no policiji je u oko upao zbog nerazumnog trošenja novca te čestih odlazaka u Kartagenu u Kolumbiji, koja je inače središte narkokartela.

Kako se vidi iz presude Općinskog suda, dokazi na području Austrije i Nizozemske prikupljeni su nezakonito jer nisu navedeni opravdani razlozi takve istrage, odnosno prisluškivanja telefonskih razgovora. Iz spisa predmeta tako su izdvojeni službena zabilješka o obavljenom obavijesnom razgovoru s Custer Kruisheerom i Ivanom Ćerinom, transkripti razgovora okrivljenika i Alberta Terpetschniga od 11. travnja 2015. u Beču s fotografijama okrivljenika u društvu s Antonijem Kacinarijem i Jurom Armandom, ovjereni prijevod nizozemske Službe regionalne krim policije s fotografijama o sastanku između okrivljenika i Tomeka Herberta, izvješće njemačke policije od 30. svibnja 2015. s prijevodom i fotografijama oduzetog kokaina i transkriptima razgovora između okrivljenika i Armina Sfchelinga i ovjereni prijevod Republike Austrije za praćenje u operaciji ,,Dunav" za Custera Kruisheera, Marka Mušterića, Nikolu Veina i Alberta Terpetschniga itd.

Branitelj okrivljenika predložio je izdvajanje nezakonitih dokaza jer smatra da sudac istrage u svom rješenju nije obrazložio zbog čega se izvidi kaznenih djela ne mogu izvršiti na drugi način nego određivanjem posebnih dokaznih radnji prema kojima se privremeno ograničavaju određena ustavna prava građana. Predložio je također izdvojiti kao nezakonite dokaze potvrdu o privremenom oduzimanju predmeta i izvješća o provedenim posebnim dokaznim radnjama s foto dokumentacijom.

Sudac Ivan Marković iz spisa nije izdvojio izvješće o posebnim dokaznim radnjama prema Nikoli Veinu i drugima, obavijest Ureda za spriječavanje pranja novca o sumnjivim transakcijama, transkripte telefonskih razgovora između okrivljenika, Danka Jurića, Bože Zubonje, Srećka Žuneca i drugih te vještačenje kokaina od Tomeka Herberta.