Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić potpisao je 22 ugovora za ulaganja u objekte za proizvodnju ulja, koje je s poljoprivrednicima potpisala ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Matilda Copić.

Od 22 projekta tri su na području Zadarske županije. Lecor d.o.o. iz Lepura, čiji je vlasnik bivši predsjednik Uprave TLM-a Branimir Lepur, za ulaganje u rekonstrukciju i opremanje nove uljare dobit će bespovratnih 1.017.568,91 kuna. Vrijednost radova je nešto preko dva milijuna kuna. Noves Morović, koja je sa suprugom Goranom obnovila stari maslinik, iz kojega su potekla svjetski nagrađena ulja, za ulaganje u izgradnju i opremanje pogona za proizvodnju maslinovog ulja dobila je oko1,5 milijuna kuna, dok je Ribarski obrt Šime Filipija iz Sali za opremanje postojeće uljare dobio 607 tisuća kuna.

Ukupna vrijednost potpore projektima iznosi 26,7 milijuna kuna dok je ukupna vrijednost ulaganja 56,2 milijuna kuna. Ugovori su rezultat 3. natječaja tipa operacije 4.2.1. - Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima iz Programa ruralnog razvoja RH vrijednog 75 milijuna kuna koji je, za razliku od prethodna dva, bio namijenjen isključivo za ulaganja u objekte za proizvodnju ulja od maslina, tikva (buča) uljarica i voća.

- Želimo proizvode s dodanom vrijednošću i stvaramo uvjete za takvu proizvodnju i preradu poljoprivrednih proizvoda. Bez blizine uljara nema ni kvalitetnog ulja na koje smo ponosni, zato smo osmislili natječaj upravo da bi se što više domaće sirovine preradilo u ulje u domaćim uljarama te proizvođačima osigurali bolju poziciju na tržištu uz dodanu vrijednost, izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar, Tomislav Tolušić te se posebno osvrnuo na maslinarstvo

- Povećava se potražnja za maslinovim uljima, potrošači sve više cijene „butik" proizvodnju, pa imamo šansu za veću proizvodnju, za sadnju novih nasada maslina i to ekoloških. Maslinarstvo je među našim strateškim proizvodnjama i to u skupini iznimno osjetljivih sektora koje posebno potičemo, a poticaji za proizvedeno i prodano ekstra djevičansko maslinovo ulje ostaju i dalje.