Župan Božidar Longin je na posljednjem kolegiju donio Odluku o raspisivanju Javnog poziva za prikupljanje prijava fizičkih osoba za sufinanciranje mjera energetske obnove obiteljskih kuća na području Zadarske županije u 2019. godini. Fizičke osobe s prebivalištem na području Zadarske županije mogu ostvariti bespovratna sredstva za mjere povećanja energetske učinkovitosti u iznosu do 40% prihvatljivih troškova ulaganja, ali ne više od 30.000 kuna po kućanstvu, odnosno za mjere korištenja obnovljivih izvora energije u iznosu do 40% prihvatljivih troškova ulaganja, ali ne više od 15.000 kuna po kućanstvu.

- Postoji veliki interes za energetsku obnovu, to je jedan od najpopularnijih programa u županiji. Osigurano je milijun kuna, kao i prošle godine, kada je realizirano oko 930 tisuća kuna. Nadam se da će ove godine biti potrošen sav osigurani novac, rekao je na kolegiju župana pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i EU fondove Lovro Jurišić.

Ovu vrlo popularnu mjeru žitelji Zadarske županije često su koristili za promjenu fasade, odnosno vanjske ovojnice zgrade. Ona se u ovom projektu ne može raditi djelomično, već se mora obložiti cijela zgrada. Sredstva su dostupna i za ugradnju solarnog toplinskog sustava za pripremu potrošne tople vode ili grijanje prostora, sustava s fotonaponskim pretvaračima za proizvodnju električne energije, dizalice topline te kotla na drvnu biomasu. Prijaviti se mogu samo oni koji takvu potporu Županije ili Grada Zadra nisu ostvarili u posljednje tri godine, a princip odabira je - najbrži prst. Zahtjevi će biti obrađivani po redoslijedu zaprimanja, pa će oni koji najbrže prikupe dokumentaciju dobiti potporu.

Početak "natjecanja" očekuje se krajem sljedećeg tjedna, kada će poziv biti i objavljen.