Zadarska županija dat će Zavodu za hitnu medicinu Zadarske županije suglasnost za nabavku još dvaju medicinska vozila izvanbolničke hitne medicinske službe, što će uz 11 vozila koja su već ugovorena i stižu najkasnije u rujnu, značajno pomladiti vozni park ove ustanove. Vrijednost vozila je ukupno 1,08 milijuna kunas s PDV-om, pa suglasnost treba dati Županijska skupština.

Zavod ima više od 70 vozila, od toga 40 za potrebe saniteta, no riječ je većinom o starim vozilima koje je potrebno zamijeniti.

- Vozni park je jako loš, u to smo se uvjerili, ali krenuli smo u nabavku novih vozila. U mom mandatu još nismo nabavili niti jedan osobni automobil, iako nema županije u Hrvatskoj s ovakvim voznim parkom. Ali sebe smo stavili na zadnje mjesto, važnije nam je opremiti službe koje su najpotrebnije, rekao je jutros na kolegiju župana Božidar Longin.

Na dnevnom redu bila je 21 točka, od kojih se nekoliko odnosilo na izvješća o radu županijskih ustanova u 2018. godini. Ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Stjepan Gverić istaknuo je aktivnosti koje su provedene u prošloj godini, poput izradi i pripreme prostornih planova, dopune prostornog plana za Općinu Bibinje, rad na prostornom planu Parka prirode Velebit i sl. Izdano je mišljenje za 13 gradskih i općinskih planova. Ravnatelj Javne ustanove Natura Jadera iznio je podatak o 13 zaštićenih lokaliteta i preko 100 lokaliteta u Europskoj ekološkoj mreži Natura 2000, što pokriva oko 50 posto cijele županije. Provedene su brojne aktivnosti, a većina. proračuna troši se na plaće zaposlenika

Ravnateljica Zadre Nove Marina Vuković Dujmović rekla je kako je ova ustanova u 2018. kao regionalni koordinator sudjelovala u izradi županijske i nacionalne razvojne strategije. Pripremila je i razvila planove na temelju kojih su Medicinska škola Ante Kuzmanića i Strukovna škola Vice Vlatkovića postali regionalni centri kompetentnosti. Tijekom 2018. godine INOVAcija je, istaknula je ravnateljica Katarina Colić, sa četvero stalnih zaposlenika provodila ukupno osam projekata na kojima je sudjelovala kao partner ili nositelj projekta. Uz podršku Filmskog ureda Zadar realizirano je 14 projekata snimanja na području Zadarske županije što je ukupno 54 projekta snimanja od osnivanja ureda.

Župan Božidar Longin na kraju je najavio dolazak ministra Gorana Marića, s kojim će u utorak potpisati sporazum o darovanju nekretnine kojim će se sjedište Županije te županijskih ustanova preseliti u zgradu inspekcija na Voštarnici.

- Moja misija od koje ne odustajem je prelazak županije i njezinih ustanova u vlastite prostore, kako bismo prestali plaćati najamninu te ušteđeni novac transferirali u kvalitetne projekte, rekao je Longin, najavljujući i svečanu sjednicu Županijske skupštine, koja će se u srijedu održati u novoj zgradi putničkog terminala luke Gaženica.