Turistička predsezona počela je s prvim letovima Ryanaira, otvaranjem slastičarnice Donat, postavljanjem štandova za brodske izlete na Branimiru, otvaranjem suvenirnica te skidanjem bijelih papira s izloga trgovina u gradskom središtu.

Gradska uprava jučer je objavila natječaj za najam javne površine sezonskog tipa za preostala slobodna mjesta. Ponude za licitaciju otvaraju se tek 29. travnja. Do tada će morati čekati štanderi na dijelu parkirališta sv. Marije uz šetnicu kao i prodavači brodskih izleta na rivi. Jedino nije kasno portretistima koji mogu zauzimati javnu površinu tek od 1. lipnja na Kalelargi, pored Arheološkog muzeja. Rok najma javnih površina je do kraja listopada.

Početna cijena za zakupce na jednoj lokaciji za postavljanje štanda za ljetnu prodaju uz šetnicu na Forumu je, kao i do sada, 40 tisuća kuna za cijelo razdoblje. Zakup jedne od dvije ponuđene lokacije na mulu zadarske rive za prodaju izleta je pet tisuća kuna za cijelo ljeto.

Lučka uprava Zadar (LUZ) prvi put je davala koncesiju u Gradskoj luci za istu namjenu i manju kvadraturu. Početna cijena za 7 mjeseci (od 1. travnja do 31. listopada) za prvu lokaciju do mosta bila je 15 tisuća kuna, za drugo mjesto 10, a za preostalih šest lokacija po pet tisuća kuna godišnje. LUZ je dobio najvišu ponudu od preko 80 tisuća kuna, dok je najniža bila 20-ak tisuća kuna. S tim da novi koncesionari nisu od 1. travnja počeli koristiti svoje pravo.

Na natječaju Grada Zadra početna cijena za crtanje portreta na Kalelargi za jedno preostalo mjesto 2 000 kuna od 1. lipnja do kraja listopada.

Odjel za upravljanja gradskom imovinom ovim natječajem daje u zakup četiri lokacije za postavljanje kioska na površini od devet kvadrata do kraja 2021. godine. Dva kioska su na Boriku, uz školu, jedan na Branimirovoj obali uz autobusno stajalište te je jedan u Ulici J. bana Jelačića uz križanje s Put Šimunova. U svim se prodaju pekarski proizvodi. Za tri lokacije početna je cijena 200 kuna po metru četvornom osim jednom uz Ekonomsku školu za koji je kvadrat zakupa 245 kuna mjesečno.