Dan Županije u Domu Županije nije prošao bez rasprave. Na sjednici, sazvanoj zbog potvrđivanje laureata za godišnje nagrade i priznanja za životna djela, upućene su kritike vladajućima na način odabira istih.

Vijećnica Živog zida Marina Adžić Sikirić predložila je da se uvede elektronsko glasanje.

- Nagrade se namještaju tako da vladajući predlažu i sami biraju svoje kandidate. Elektronskim glasanjem bi suzbili daljnju zlouporabi dodjele nagrada. Na ovaj način izbjeći će se pogodovanje i dati prilika građanima da vrate vjeruju u demokraciju, koje u načinu po kojem se radilo do sada, nema ni u tragovima, rekla je Adžić Sikirić ističući i kako je previše 20 tisuća kuna nagrade. Iako je inicijativa pohvaljena, njezin prijedlog da se o njoj danas raspravlja nisu podržali vladajući.

Prvi put Zadarska županija dobila je počasne građane - zadarske nogometaše Luku Modrića, Danijela Subašića, Šimu Vrsaljka i Dominika Livakovića koji su prošle godine u Rusiji osvojili svjetsko srebro.

- Nitko nije stao iza Subašića kad mu je Reno Sinovčić prislonio pištolj u glavu. Nebulozno je da sada prima nagradu od nekoga tko je podržao Sinovčića. Njemu se trebate ispričati, uputio je oštru kritiku HDZ-ovim vijećnicima Marko Pupić Bakrač.

HNS-ov Milan Stojanov istaknuo je humanitarnu stranu Subašića.

- Nogometaši utakmice igraju profesionalno i za to dobivaju novac. Treba ih nagraditi za ono što rade van terena. Subašić je najveći humanitarac, nije se dogodilo da po povratku iz Francuske nije donio donaciju, istaknuo je Stojanov dodajući kako je dodjela ovog priznanja za Dominika Livakovića ipak stigla preuranjeno.

Stipe Bjeliš iz NHR-a rekao je par riječi kojima je želio izbrisati "gorak okus rasprave o odluci koja je pozitivna."

- Ne bih nikoga izdvajao, oni su tu jer su svi osvojili svjetsko srebro, promoviraju našu županiju i pomažu zajednici, ali ne vole da se to javno eksponira. Ovo je najmanje čime im se možemo odužiti, istaknuo je Bjeliš uoči usvajanja potvrde izbora ovogodišnjih laureata kojima će nagrade biti uručene 24. travnja u novoj zgradi putničkog terminala u luci Gaženica.