Potres razorne jačine pogodio je šire područje grada Zadra s epicentrom na području Gaženice, gdje je došlo do urušavanja stambenih i poslovnih zgrada. Županijski centar o nastanku događaja temeljem dojava građana s područja Gaženice odmah izvještava žurne službe, gradonačelnika, župana i Stožer civilne zaštite te kreće velika akcija spašavanja unesrećenih. Nakon početne informacije na teren su izašle ekipe Crvenog križa (prva pomoć, evidencija unesrećenih, psihološka pomoć, zbrinjavanje), kao i bager za raščišćavanje prilaznih cesta.

Ovo je početni dio scenarija (uz dvije nategnute postavke da bi se u Gaženici rušile stambene zgrade te da je o razornom potresu Županijski centar doznao od građana s terena) na temelju kojeg je danas u Gaženici provedena pokazno-terenska vježba "Razorni potres Gaženica 2019", organizirane u povodu Županijskih dana 2019. godine, a u okviru provedbe projekta READINESS. Cilj projekta je povećati sigurnost na hrvatskoj i talijanskoj strani Jadranskog bazena od prirodnih i umjetnih katastrofa, poboljšanjem otpornosti obiju zemalja, ukazujući na sveukupnu sposobnost ekosustava i zajednica da se odupru, apsorbiraju, prilagode i oporave od učinaka šumskog požara i potresa u pravodobnom i učinkovitom smislu.


View on YouTube

Dio djelatnika u poslovnoj zgradi ostao je zarobljen pod ruševinama. Uslijed potresa došlo je do oštećenja električnih instalacija što je posljedično izazvalo požar na prvom katu poslovne zgrade. Zbog urušenog građevinskog materijala na ulazu zgrade nije moguće doći do unesrećenih te je potrebno angažirati vatrogasni specijalistički tim za spašavanje iz ruševina i tim za pretraživanje s potražnim psom.

Na teren je pristiglo 12 djelatnika Javne vatrogasne postrojbe Zadar, koji čine prvi tim u državi osposobljen za intervencije u srušenim objektima.

- Kroz europske projekte nabavili smo inicijalnu opremu koju ćemo kompletirati u narednom razdoblju. Naš tim u ovakvim situacijama izlazi bilo gdje u Hrvatskoj ako to bude potrebno. Sve što se uloži u vatrogasce, višestruko se isplati, objasnio je predsjednik Vatrogasne zajednice Zadarske županije Željko Šoša.

Posebno je atraktivan bio dio koji je uključivao potražne pse - belgijski ovčar Ruf, koji je zajedno sa svojim voditeljem Danijelom Stručićem prošao svu potrebnu obuku i dobio certifikat brzo je markirao unesrećenog i pomogao u njegovom izvlačenju. Nakon vatrogasaca s psom su došli i GSS-ovci, čiji je pas Bingo također besprijekorno izvršio zadatak.


View on YouTube

Pri spašavanju unesrećenih vatrogasci su pokazali nabavljeno vozilo s ljestvama "spusticama uskočnicama" koje mogu dosegnuti visinu od 32 metra, odnosno 10. kata. bez problema su ovog puta dosegnuli vrh zgrade i spustili muškarca, dok su hageesesovci demonstrirali najopasniju prikazanu tehniku - spuštanje tirolskom prečnicom. No s obzirom da s planine godišnje spase 50 osoba, njima je ovo bilo rutinsko spuštanje.

- Mi smo turistička destinacija i moramo biti spremni na sve moguće nepogode. Tragedija u Parizu pokazala je kako se u trenutku može sve pretvoriti u jednu veliku tragediju, rekao je nakon završetka vježbe župan Božidar Longin.