Izvođač radova jutros je započeo s uklanjanjem palmi na Branimirovoj obali kod Ljepotice. Stabla koja su se urezala u kolektivnu memoriju Zadrana i bila motiv tisuća razglednica poslanih iz Zadra prema projetku ne bi trebala biti vraćena na ovo mjesto, a ravnatelj Županijske lučke uprave Davor Škibola nedavno je u izjavi portalu Zadarski.hr rekao da su stabla - zaražena.

- Mi prema troškovniku imamo obvezu uklanjanja palmi i vraćanja tih istih palmi natrag. Ali postoji u tome jedan problem. Te palme su bolesne. Sve su bolesne jer su zaražene palminom pipom. Ako struka kaže da ih se ne može izliječiti i spasiti, onda ćemo morati nabaviti drugih 15 palmi, rekao je Škibola.

To bi značilo da će palme biti počupane i uništene kako ne bi zarazile druga stabla. Provjera u Nasadima jutros donosi iznenađujući obrat. Iznenađujući barem u odnosu na Škiboline izjave.

- Palme kod Ljepotice nisu bolesne. Mi ih godinama liječimo i možemo potvrditi da nisu zaražene palminom pipom, rekla nam je u kratkoj izjavi pomoćnica direktora Nasada Zrinka Prusac, koja će nam uskoro poslati i detaljniji pisani odgovor.

Zašto je ravnatelj rekao da su stabla bolesna? Je li se sa stablima adekvatno postupilo? Tko ih čupa, gdje su prenesena i odakle mu informacija da su bolesna? U čijem su vlasništvu ova stabla? I na koncu - zašto se uopće dovelo u pitanje njihov povratak kod Ljepotice?

Dok ne doznamo odgovore ravnatelja Škibole, koji je sada na sastanku, konstatirajmo kako je nekoliko palmi već odvezeno, a na njihovim mjestima ostali su ožiljci te simbolično, kao kod ukupa, pokoja palmina grana preko otvorenih grobova.