U petak je u prostorijama Društva oboljelih od multiple skleroze Zadarske županije održana početna konferencija za projekt "Osobni asistent za oboljele od multiple skleroze Zadarske županije III". Projekt je predstavila voditeljica Marija Juravić Vulić, koja je ujedno i koordinatorica osobnih asistenata na spomenutom projektu.

- Ovo je treći po redu projekt kojem je nositelj Društvo oboljelih od multiple skleorze Zadarske županije, a koji je sufinanciran od strane Europske unije iz Europskog socijalnog fonda u okviru provedbe Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2020., naglasila je voditeljica Juravić Vulić.

Ukupna vrijednost projekta je 1.375.754,78 HRK, a projekt traje 24 mjeseca. Cilj projekta je uspostaviti podršku samostalnom življenju i socijalnoj uključenosti oboljelih od MS-a kroz pružanje usluge osobne asistencije.

- Multipla skleroza je kronična, autoimuna, neurološka i progresivna bolest. Neizlječiva je i nepredvidivog tijeka. Zadire u sve aspekte života i može dovesti do socijalne isključenosti i fizičke izolacije oboljelih. Pomagači osobama oboljelima od MS-a su uglavnom članovi obitelji. U obiteljima u kojima je dugogodišnje nepokretan član dolazi do niza problema te je potrebno omogućiti odmor onome koji se brine o oboljelom. Zapošljavanjem osobnog asistenta osoba oboljela od MS-a dobiva veću samostalnost i kontrolu nad vlastitim životom, mogućnost veće uključenosti i aktivnosti u zajednici, a obitelj oboljelom potporu i slobodno vrijeme, naglasila je voditeljica.

Kroz projekt je zaposleno 10 osobnih asistenata na pola radnog vremena kako bi pružili potporu za 10 korisnika - osoba oboljelih od multiple skleroze. 7 korisnika živi na području grada Zadra, a zaposleni su i asistenti za korisnike na području Vrsi, Kali (otok Ugljan) i Velike Popine (20km od Gračaca).

Potrebe svakog korisnika su individualne pa se tako i poslovi asistenata razlikuju. Poslovi mogu varirati od pružanja pomoći pri osobnoj brizi korisnika kao što je higijena, pomoć pri odijevanju i hranjenju, pripremanju obroka, pomoć pri održavanju higijene stambenog prostora, pomoć pri kućanskim poslovima, pomoć u aktivnostima svakodnevnog života te u pratnji u socijalnim aktivnostima.