Svečana skupština Zadarske županije, koja se trebala održati 16. travnja, odgođena je iz vjerskih razloga na 24. travnja, iza Velikog tjedna koji prethodi uskršnjim blagdanima.

Ipak, na Dan županije, 16. travnja bit će održana radna skupština na kojoj će vijećnici potvrditi ovogodišnje laureate. Njih je prošlog tjedna iskristalizirao Odbor za dodjelu javnih priznanja kojim predsjedava Željko Lončar, predsjednik skupštine na kojoj će Zadarska županija prvi put izglasati i počasne građane: Luku Modrića, Danijela Subašića, Šimu Vrsaljka i Dominika Livakovića. Hrvatske reprezentativce podrijetlom iz Zadra, viceprvake svijeta predložio je sam Odbor za dodjelu javnih priznanja koji je prijavu za svjetske prvake braću Fantelu nije uvažio jer je stigla izvan roka.

Pravi laureati su predloženi kandidati nagrade za životno djelo: sveučilišni profesor Vladimir Skračić i te posthumno don Pavao Kero koji je također imao doktorsku znanstvenu titulu. Dugogodišnjeg voditelja izložbe Zlato i srebro predložili su Sveučilište u Zadru, Općina Bibinje i Društvo za povjesnicu Zadarske nadbiskupije "Zmajević".
Iako je bio i prorektor zadarskog sveučilišta te glavni autor projekta Arhipelogos, prof. Skračića je, osim njegovih zasluga za očuvanje dijalekta i toponima na hrvatskim otocima, za očuvanje otočke kulturne baštine i statusa pravog Kurnatara, predložio Otočni sabor - Udruga za razvitak hrvatskih otoka. Prof. Skračić je sudjelovao i u izradi prvog zakona o hrvatskim otocima.

Ovogodišnje dobitnike nagrade za životno djelo povezuje očuvanje baštine:  prof. Skračić istražuje jezik a don Kero se bavio istraživanjem matica na glagoljici. Prof. Skračić je predavao francuski jezik dok je don Pave studirao  na pariškoj Sorboni te izradio doktorsku disertaciju na francuskom jeziku. Uz životnu privrženost zavičaju, zajednička im je i ljubav prema pjevanju: Skračić je bio član Zoranića, a don Kero je osnovao katedralni zbor.

Županijski vijećnici u utorak će potvrditi i dobitnike godišnjih nagrada: Dragana Župana (za područje sporta), Udrugu hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a Zadarske županije (za zdravstveni, humanitarni rad i socijalna skrb), Juliju Brkić (karitativna djelatnost i humanitarni rad), Davora Vidakovića, ravnatelju Medicinske škole Ante Kuzmanića Zadar (odgoj, obrazovanje, kultura sport, tjelesna kultura i zdravstveni i humanitarni rad), Košarkaški klub osoba s invaliditetom Zadar (za područje sporta osoba s invaliditetom), Kazalište lutaka Zadar (kultura i umjetnost),Zvonimir Vlatković (za zasluge u poljoprivredi), te Davora, Petra i Mladena Pešića koji su i dobitnici nagrade Grada Biograda jer su riskirali svoj život da bi spasili tuđi (ženu koju je suprug pokušavao ubiti autom).