Treća konferencija Exitus bratstva, inicijative u Crkvi koja u intenzivno molitveno i sakramentalno zajedništvo te bratski apostolat okuplja više od 700 muškaraca iz cijele Hrvatske, održana je u subotu 6. travnja u Zadru. Susret je počeo misnim slavljem koje je u katedrali sv. Stošije predvodio zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Fra Mate Bašić, duhovni voditelj i pokretač Exitusa, na susretu u Sjemeništu koji je okupio sedamdeset muškaraca iz desetak gradova iz svih dijelova Hrvatske, uz duhovne poticaje, predstavio je rezultate dosada učinjenoga u Exitus bratstvu i naznačio smjernice budućeg djelovanja.

Exitus bratstvo svakoga svoga člana daruje s 1.000 kn jednokratno za rođenje djeteta. Dva muškarca u bratstvu imaju svaki po osmero djece, njih daruju stalno po 1.000 kn mjesečno. Dosad su braću koja su dobila djecu darovali sveukupno s 10.000 kn, a 10.000 kn dali su i za Pučku kuhinju. Članovi Exitus bratstva organizirali su pomoć za Josu Milakovića, 50-godišnjeg invalida koji kod Petrinje živi od socijalne pomoći. Živi u trošnoj kućici, a u toj derutnosti na zidu je sličica bl. Miroslava Bulešića, jednog od zaštitnika Exitusa. To je fra Mate prepoznao kao dodatni znak da se pomogne tom čovjeku, da vide osobu koju nitko ne vidi. Novcima koje su svojim prilogom prikupili članovi Exitus bratstva kupit će Milakoviću za življenje u dostojanstvenim uvjetima stambeni kontejner sa sanitarnim čvorom.

Fra Mate je najavio i početak suradnje s Hrvatskom vojskom i organiziranje kampova preko ljeta. Organizirat će i Kuću izolacije na Šipanu, gdje će mladići u skrovitosti moliti i postiti, imati i noćna bdjenja, za mlade koji gube svoje dostojanstvo u razuzdanim i neprimjerenim zabavama koje ranjavaju njihovu dušu i tijelo.

Exitus bratstvo moli za braću koja ne mogu imati djece. Jedan muškarac s braćom je podijelio da on i supruga ne mogu imati dijete. Braća su molila na tu nakanu i supruga je zatrudnjela. Exitus bratstvo želi promicati molitvu Anđeo Gospodnji pa će tiskati i letke s tom molitvom i poticati da se to širi.

Fra Mate je istaknuo značajnim da članovi Exitus bratstva budu branitelji Crkve. „Moramo postati branitelji naše braće. Teško mi je kad vidim kako lako postajemo tužitelji braće. Tužimo pastire, ogovaramo Crkvu, umjesto da za nju molimo. Nije lako biti biskup, svećenik, redovnik. Teško je biti pastir, izložen je mnogim udarcima. Neka svatko čuva dobar glas o pastirima. Ne klevetati, ogovarati, nego da svaki brat bude branitelj naše braće. To moramo vratiti u naše sredine" potaknuo je fra Mate.