Od 17. do 19. svibnja ove godine u hotelu Adria u Biogradu na Moru održat će se Međunarodni znanstveni skup pod naslovom "Hrvatsko-mađarski odnosi kroz prošlost". Organizatori skupa su Sveučilište u Zadru, Institut za povijest Mađarske akademije znanosti iz Budimpešte i Matica Hrvatska - Ogranak Zadar, a suorganizatori su Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatski institut za povijest iz Zagreba, Mađarski institut u Zagrebu, Zavičajni muzej Biograd na Moru i Glagoljaška udruga Sidraška županija iz Biograda na Moru.

Na skupu će sudjelovati i održati prigodna predavanja 40-tak hrvatskih i mađarskih znanstvenika s niza visokih učilišta i znastvenih instituta. Oni će na višednevnom skupu raspravljati o prošlosti hrvatskoga i mađarskoga naroda koju su dijelili u višestoljetnoj državnoj zajednici. Tako će na skupu biti zastupljene teme s povijesnoga gledišta: hrvatsko-mađarski sporazum (Pacta conventa), ugarsko-hrvatski kraljevi, odnosi između dva naroda kroz prošlost, turističke i gospodarske veze, kao i odnosi među jezicima, govorima i dijalektima, provedenim arheološkim istraživanjima na srednjovjekovnim crkvama i samostanima u Biogradu na Moru i njegovoj okolici, pa sve do najnovijih tema kao što su: zajednička komunistička prošlost i njegovo naslijeđe (komparacije). Na skupu će biti govora i o značenju Biograda na Moru kao jednog od kraljevskih sjedišta, naselja kojem osobito značenje daje Petar Krešimir IV., mjesta krunjenja ugarsko-hrvatskog kralja Kolomana, te njegovo značenje općenito za srednjovjekovno razdoblje kada je Hrvatska država bila na vrhuncu svoje moći i bila gospodar i na „moru i na kopnu".

U sklopu održavanja toga Međunarodnoga znanstvenoga skupa bit će predstavljena i monografija "Libellus Policorion - Rogovski kartular" koju je priredio Tomislav Galović.