Pripravljanjem sushija na radionici predstavio se jučer chef Fabian Šaravanja, koji će i ove srijede i četvrtka držati radionice otvorene za javnost uz kotizaciju. Sa samo 22 godine života Fabian ima preko 5 godina iskustva kao sushi chef. Karijeru je započeo u Binimotu u Zagrebu, koji je bio sushi takeout, pa zatim u Timeu, kao jednom od najboljih azijskih restorana u Zagrebu, gdje je radio u sushi baru. Nakon toga u Kinoteci u Splitu vodi sushi bar gdje spaja Mediteran i Aziju. Ovog ljeta Fabian će provesti u zadarskom restoranu Maguro, čija će se vrata otvoriti za par dana.

Na jučerašnjoj radionici u sklopu Tuna, sushi & wine festivala pripremao se sushi s pohanim kozicama, Philadelphia roll, Sake Nigiri (losos) i Hosomaki s krastavcima i avokadom, a mladi chef Fabian zadarskim je novinarima pokazao osnove pripravljanja sushija. Posla ima puno: riža se kuha 40 minuta, miješanje čistog rižinog octa i mirina sa šećerom, filetiranje lososa, čišćenje i pohanje kozica... samo su neki od koraka koji nam je Fabian pokazao u procesu.

Danas i sutra održavaju se još dvije radionice. Današnja tema radionice, koja počinje u 17 sati, bit će nigiri sushi, gunkan, tuna tataki i carpaccio od tune. Sutrašnja tema radionice koja počinje u isto vrijeme bit će Chirashi, Poke i Cheviche:
Chirashi je oblik sushija koji se servira u zdjelici, s rižom na dnu, i poslaganom i lijepo ukrašenom ribom na vrhu, poput sashimija. Dekorira se sa cvijećem, krastavcima, avokadom, ikurom, klicama, wasabijem i ukiseljenim đumbirom.
Poke je zdjelica tople sushi riže sa toppingom od tune, oyster ponzu spicy dressinga, avokado, ikura, salata od algi, kozice sa wasabi majonezom, furikake, nori, mladi luk, pink gari. Najčešće je poke sa tunom, ali se moze raditi s lososom ili bijelom ribom, uz razne kombinacije dresinga i dodataka.