Keks Donat učenika Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole u Zadru proglašen je najboljim pekarskim suvenirom na 19. Kongresu pekarstva, mlinarstva i slastičarstva, održanom prošlog vikenda u hotelu Turist u Varaždinu.

Na Kongresu je održano ocjenjivanje učenika srednjih pekarskih, prehrambenih i kuharskih škola Republike Hrvatske, čija je glavna tema bila izrada pekarskog i pekarsko- slastičarskog suvenira. Pri ocjenjivanju se preferirala kreativnost, znanje, vještina u spravljanju izvornih i tradicionalnih pekarskih i pekarsko-slastičarskih proizvoda.

Zadarska škola prezentirala je keks Donat, koji je s različitim autohtonim okusima zadarskog područja, pod sloganom "Okusi Zadra", osvojio najviše ocjene. Kriteriji ocjenjivanja nisu bili nimalo lagani, bodovala se originalnost, eko-aspekt, ime proizvoda, dobro osmišljen logo, slogan, način prezentiranja proizvoda i sl.

- To je keks s tri okusa, jer u jednom imamo rogač, u drugom liofiliziranu višnju marašku a u trećem citruse (limun, naranča) s maraskinom. Izabrali smo sirovine karakteristične za naše područje, a s obzirom na to da je inovativnost jedan od glavnih kriterija žiri se posebno dojmila liofilizirana višnja. To je proces sušenja prethodno smrznute višnje, za što smo koristili usluge Centra za prehrambenu tehnologiju i biotehnologiju u Zadru, kaže mentorica učenika prof. Linda Segarić.

Kalup za oblik sv. Donata izradili su učenici Strukovne škole Vice Vlatkovića. Nakon pečenja učenici ga ručno ukrašavaju smjesom bjelanjaka i šećera te pakiraju u eko-ambalažu koju su sami izradili od kartona. Keks se u Zadru može nabaviti na različitim smotrama na kojima škola redovito sudjeluje.

- Cilj nam je bio povezati prepoznatljive okuse našega kraja s kulturnom baštinom i dobiti novi prepoznatljiv suvenir. S obzirom na to da je riječ o prhkom keksu koji se može konzumirati i tri mjeseca nakon proizvodnje, turisti ga mogu konzumirati dosta vremena nakon što se iz našeg grada vrate u svoje domove, ističe Segarić, koja je na smotri dobila i nagradu za najboljeg mentora.

U Varaždin su išle još i ravnateljica škole Jelena Gulan te učenice Lorena Nimac i Nikolina Grubešić.