Višedesetljetni susjedski sukob na Plovaniji završio je presudom Općinskog suda kojom je 46-godišnjak kažnjen s 6.282 kuna kazne i 11.280 kuna sudskih troškova, dok su njegovi susjedi upućeni u privatnu parnicu radi naknade štete.

Višegeneracijski spor kulminirao je 24. svibnja 2011. godine, kada su 46-godišnjak i njegov danas pokojni otac na prozor susjedove kuće odlučili s vanjske strane postaviti vrata kako ih ovaj ne bi mogao "špijunirati i fotografirati u njihovom dvorištu".

Valja napomenuti da je susjedova kuća sagrađena na samoj međi te su sin i otac vrata postavljali na svojoj parceli. Optuženik i njegovi roditelji tvrdili su kako susjedi uvijek vire s jednog od dva prozora postavljenih prema njihovom dvorištu, fotografiraju maloljetnu djecu, dijelove kuće, prisluškuju ih, gledaju dok obavljaju svakodnevne aktivnosti. Kada se optuženikova majka požalila svome suprugu, on je sa sinom krenuo uz prozor postaviti vrata kako bi im zapriječio pogled.

Kada su ih vlasnici kuće pokušali zaustaviti u naumu, optuženik je počeo vikati na muškarca riječima "Pedofilu jedan, pederu", a suprugu mu je nazvao "kurbom" i vješticom. Pritom ju je dugačkim štapom udario po prstima, koja je ona pružila kroz grile kako bi zaustavila postavljanje vrata, što je završilo krvnim podljevima, odnosno lakšim tjelesnim ozljedama.

Osuđeni Zadranin odbacio je navode iz optužnice te u svojoj obrani naveo kako su nesuglasice započele prije 30 godina, otkada je njegova obitelj tužena i prijavljivana građevinskim inspekcijama, Prekršajnom sudu, Općinskom sudu, a sve tužbe su odbačene. Također su ih tužili za naknadu štetu jer im navodno kuća vlaži zbog blizine njihove kuće, za što su također pravomoćno oslobođeni. Susjed je u nekoliko vrata upao neovlašteno na njihov posjed, a njegova mu je supruga trovala blitvu i salatu, rekao je optuženik. Kad bi njegov otac cijepao drva i ostavio sjekiru u drvu, tužitelji bi to fotografirali i zvali policiju kako bi to prikazali kao prijetnju.

Napadnuti susjed potvrdio je da je kuću snimao jer je nadograđena bez dozvola, a sve drugo su izmišljotine. Vrata koja su tada stavljena i danas su im naslonjena na prozor, rekao je.

Analizom svih provedenih dokaza, sud je našao dokazanim da je okrivljenik počinio kaznena djela na način kako ga se to tereti privatnom tužbom.