Španjolski veleposlanik Alonso Dezcallar de Mazarredo posjetio je prošlog tjedna Sveučilište u Zadru, gdje su ga primili rektorica prof. dr. sc. Dijana Vican i prorektor za međuinstitucijsku suradnju i transfer tehnologija izv. prof. dr. sc. Slaven Zjalić. Veleposlanik je izrazio zadovoljstvo prisutnošću španjolskih lektora na Sveučilištu te izrazio spremnost za svaki oblik suradnje u budućnosti.

- Raspoloživi smo za svaki oblik suradnje, a najviše smo zainteresirani za jačanje španjolskog lektorata, uspostavu suradnje s Virtualnom učionicom Cervantes te organizaciju različitih kulturnih aktivnosti, kao i priznavanje tečajeva španjolskog u skladu s međunarodnim certifikatima, rekao je veleposlanik Dezcallar de Mazarredo, ističući kako je već pri ovom prvom dolasku u Zadar spoznao da je to prekrasan grad. Iako je kratko u našoj zemlji, već je naučio nekoliko riječi hrvatskog jezika te je izrazio nadu da će ga pri budućim susretima moći aktivnije koristiti.

Rektorica Vican zahvalila je veleposlaniku na dolasku i izrazila zadovoljstvo činjenicom da s njime može ravnopravno komunicirati na hrvatskom jeziku kao službenom jeziku Europske unije, a zadaća Sveučilišta je i kvalificiranje prevoditelja koji to omogućuju.

- Sveučilište u Zadru je mlado integrirano sveučilište u kojem se Odjel za hispanistiku i iberske studije jako ističe. Što se tiče Španjolske, već smo napravili veliki iskorak u mobilnosti, sa znatno povećanim brojem odlazaka, ali i dolazaka studenata u Zadar. Sa španjolskim sveučilištima već surađujemo u mreži Conexus, a želimo organizirati i doktorske studije. Rado bismo uz vašu pomoć ugostili ugledne osobe iz znanosti, kulture, gospodarstva i drugih područja, rekla je rektorica Vican.

Sadržajni susret okončan je dogovorom o skorom konkretiziranju spomenutih mogućnosti suradnje.