ZADAR- Uz očekivano aktualnog ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu dr. Predraga Orlovića, na natječaj za ravnateljsko mjesto javio se njegov zamjenik Mirko Erstić te stomatolog Miljenko Ćoza.

Uoči završetka natječaja, Nezavisni za Hrvatsku smijenili su s mjesta predsjednika Upravnog vijeća, liječnika Slavka Marića, jer su otkrili kako je on član HDZ-a, a ne nezavisni od članstva u bilo kojoj stranci. HDZ je s tim suglasan - nije li to dovoljno čudno za sumnju da u tom grmu ne leži zec. Na čelo Upravnog vijeća dolazi županijski vijećnik NHR-a Stipe Bjeliš. U što je igra, pitao bi naš sugrađanin Branimir Kamber koji je tako nazvao svoj dokumentarac o zadarskoj zbilji.

U tzv. višku od 13 milijuna kuna koje čekaju za kupnju sanitetskih kola, ravnateljsko mjesto, politički dogovor koalicijskih partnera ili metež oko utjecaja nad ovom ustanovom - već viđen. Prije četiri godine na ponovljenom natječaju izabran je dr. Predrag Orlović kao kandidat MODESA, tadašnjeg kolacijskog partnera HDZ-a. Njega su sada prigrlili Nezavisni za Hrvatsku koji je zauzeo to koalicijsko mjesto tako što su Modesovci prešli Bruni Esih i Zlatku Hasanbegoviću.

HDZ-ovac Mirko Erstić koji je tada bio jedini protukandidat Orloviću povukao je svoju prijavu i ostao zamjenik i novom ravnatelju. Od šestero kandidata na prvom natječaju nitko nije imao dovoljan politički pedigre pa Upravno vijeće na čelu sa Željkom Ivkovićem nije nikoga moglo izabrati.

Isto to Upravno vijeće smijenilo je dotadašnju ravnateljicu Davorku Krnčević čije je vođenje Hitne pomoći također kao i Orlovićevo bilo obilježeno lošim međuljudskim odnosima koji su imali negativan odjek u javnosti. Bivša ravnateljica usudila se tražiti i smjenu predsjednika UV, Željka Ivkovića, županijskog revizora kao što se Orlović javno okomio se na svog predsjednika Marića.

Mjesec dana ranije, jedan drugom su tepali a medijska kampanja je išla tako daleko da je objavljena nebulozna vijest da će Upravno vijeće, koje vodi Slavko Marić dodijeliti - bez natječaja- još jedan mandat Orloviću. Nitko to nije demantirao.

Pokušaj da se u igru uvuče treći kandidat, stomatolog Miljenko Ćoza, nepoznati je ulog na ono pitanje „u što je igra". U Upravnom vijeću, osnivač Zadarska županija, uz Bjeliša ima još dvije članice., dok ih je dvoje iz same ustanove. Tko će pobijediti u ovoj igri?