Iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, čije je Upravno vijeće donijelo odluku o vrijednosti zgrade Socijalnog koja se prodaje te kupnje poslovnog prostora u Murvičkoj, dobili naknadno očitovanje o tome.

U tom fondu, kao i u Mirovinskom zavodu, za prodaju zgrade u kojoj od početka rade te državne službe, navode se isti razlozi - neisplativost renoviranja te nepristupačnost vozilima. Novi razlog je to što Zadarska županija, kao suvlasnik 270 metara četvornih nije htjela sudjelovati u obnovi zgrade na Poluotoku. Kao što nisu znali zaposlenici, tako niti u Zadarskoj županiji, nije se znalo da su HZZO i HZMO objavili natječaj iskazivanja interesa za kupnju zgrade čija je površina 2 500 metara četvornih.

Ovako to službeno objašnjavaju iz glasnogovorničke službe HZZO-a:

S obzirom na loše stanje i visoki iznos financijskih sredstava potrebnih za rekonstrukciju poslovne zgrade u Zadru, Š.Kožičića Benje 2, koja je u suvlasništvu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) i Zadarske županije, te uzimajući u obzir i lokaciju poslovne zgrade te njene nepristupačnosti osiguranicima i ostalim strankama s automobilima, kao i činjenicu da Zadarska županija nije zainteresirana za sudjelovanje u rekonstrukciji zgrade, HZZO je u dogovoru s HZMO-om na temelju izvršene procjene tržišne vrijednosti predmetne zgrade i predinvesticijske studije isplativosti (rekonstrukcija poslovne zgrade ili kupnja novog poslovnog prostora), donio poslovnu odluku da je učinkovito i ekonomski svrhovito prodati navedenu poslovnu zgradu, ali tek nakon što se osigura odgovarajući poslovni prostor u Zadru potreban za smještaj svojih stručnih službi HZZO-a i HZMO-a.


Stoga su HZMO i HZZO objavili na internetskim stranicama HZMO-a i HZZO-a, te u Jutarnjem listu i Zadarskom listu dana 22. listopada 2018. godine Javni poziv za prikupljanje pisanih ponuda za kupnju nekretnine u Zadru, na koji je pristigla Ponuda trgovačko društva Centar d.o.o. iz Zadra kojom se nudi kupnja HZMO-u i HZZO-u poslovnog prostora u sastavu stambeno-poslovnog objekta u izgradnji "Moj centar" (križanje dr. Franje Tuđmana i Put Murvice, Zadar) za potrebe poslovanja stručnih službi, koja udovoljavala uvjetima iz Javnog poziva.

Prostor, koji je ponuđen HZZO-u, u naravi predstavlja poslovni prostor ukupne površine 964,00 m2, arhivski prostor, ukupne površine 222 m2, i ukupno 18 parkirnih mjesta (s time da su 3 parkirna mjesta predviđena za invalide), te je ukupna kupoprodajna cijena iznosi 2.256.402,00 € (bez PDV-a) plativo u kunama prema srednjem tečaju HNB-a na dan plaćanja.

Slijedom navedenog, Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje donijelo je Odluku o kupnji poslovnog prostora potrebnog za poslovanje Područne službe Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje u Zadru, kojom se odobrava kupnja poslovnog prostora u Zadru, te se između ostalog ovlašćuje ravnatelj HZZO-a da nakon ishođene prethodne suglasnosti Upravnog vijeća Zavoda i Vlade Republike Hrvatske, sklopi ugovor o kupoprodaji predmetnog prostora, sukladno odredbama Statuta HZZO-a. Slijedom navedenog, Upravno vijeće HZZO donijelo je i Odluku o davanju prethodne suglasnosti ravnatelju Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje za sklapanje ugovora o kupnji poslovnog prostora potrebnog za poslovanje Područne službe Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje u Zadru, te će HZZO pokrenuti postupak ishođenja prethodne suglasnosti Vlade Republike Hrvatske za sklapanje predmetnog Ugovora.

Budući da je prodaja predmetne poslovne zgrade povezana s kupnjom prostora u navedenom objektu za potrebe HZMO-a i HZZO-a, HZMO i HZZO će zajedno pokrenuti postupak ishođenja prethodne suglasnosti Vlade Republike Hrvatske za kupnju prostora i prodaju poslovne zgrade, navodi se u službenom odgovoru iz HZZO-a.