ZADAR- Prošao je prvi tjedan u kojem su određeni vrtići DV radost i DV Sunce kao i nekoliko privatnih vrtića prvi put u povijesti predškolskog odgoja bili otvoreni do 22 sata.

Dogodilo se to u sklopu projekta Mreža Za Dar, za koji je Grad Zadar dobio iz EU fondova novac kojim će se 30 mjeseci financirati troškovi dodatnog rada vrtića. Resorni pročelnik Joso Nekić pohvalio se kako je Grad Zadar postao najveći poslodavac jer je odjednom oglašeno 70-ak radnih mjesta. Istina, na određeno vrijeme, a gradske su vlasti obećale da će to biti i nakon što se završi EU projekt. U svakom slučaju, natječaji dviju gradskih predškolskih ustanova potvrdio je višak odgajateljica na tržištu.

Na 19 mjesta za "tete", Dječji vrtići Radost dobili su 96 prijava. U Dječjim vrtićima Sunce raspisan je natječaj za 10 mjesta za koje je bilo 75 prijava. Od ravnateljica Marijane Miočić i Ane Dunatov doznajemo kako je bilo prijava istih osoba na obje ustanove, kako su se javljale i tete iz privatnih vrtića, a bilo je i kandidatkinja koje bi u Zadar došle iz drugih sredina. Zadarsko sveučilište obrazuje odgajateljice u predškolstvu i zato Zadar već godinama obiluje tim kadrom, dok se istodobno tete traži u drugim gradovima, gdje ih nema viška.

I na natječaj za pomoćno osoblje - servirke, kuhare, tehničare imali su dovoljan broj prijava za izbor novih zaspolenika na pola radnog vremena. Samo za vozača nije bilo više kandidata.

Prvih dana u vrtić na Bili brig vozio se samo jedan obrok iz središnje kuhinje. - Prvi tjedan je bilo uhodavanje za svih nas, ističu ravnateljice i dodaju kako su, primjerice, u drugim vrtićima odmah bila popunjene i tri grupe za drugu smjenu.

Za DV Radost stiglo je 155 prijava roditelja djece kojima je trebala ta poslijepodnevna smjena u vrtića, a 145 za vrtiće DV Sunce. Uglavnom su to djeca čije majke rade u bolnici ili trgovinama.