ZADAR- Sunčana subota kumovala je otvaranju Gastro pijace, novom sadržaju 5. Tuna, Sushi & vine festivalu u organizaciji TZ Grada Zadar i uz pomoć partnera.

Prva Gastro pijaca na Trgu Petra Zoranića prijepodne je bila meka građana i turista. Uz simbolične donacije za pomoć zadarskoj pedijatriji jele su se riblje koje je danas spremao restoran Gropo i Turisthotel. Sutra će to biti restoran Kornat i Kraljevski vinogradi - izvoznici vina u Japan. Zadarski restorani izmjenjivat će se na Gastro pijaci do 12. travnja od 10.30 do 13.30 sati.

Uz njih će gosti moći kušati i kupiti maslinovo ulje Koruna, proizvode i suvenire Solane Pag, Paška sirana koja je pripremila i darovna pakiranja, zelene proizvode OPG Matulić iz Sukošana, opjevani OPG Šinjorina smokva, OPG Matak - zadarski tartuf. Sponzori Gastro pijaca su Pelagos farma net, Jadran tuna, Sardina, Cromaris i Kali tuna. Ugođaju je pridonijela i odlično izabrana glazba u izvedbi  Ante Jeličić trio i izboru DJ Elvisa Papića.

Uz prodaju domaćih delicija na proljetno dizajniranima štandovima, središnje mjesto pripalo je JAPE-i, japanskom predstavništva agrokulture u Bugarskoj. Njih je u Zadar doveo Jiro Kambe vlasnik "Kali tune" koja se ove godine ponovno vratila na festival. Prije dvije godina, Kali tuna je bila nositelj najboljih događaja na festivalu koji je lani podbacio. Kame je ove godine doveo i 20-ak gostiju iz Japana, među kojima je bilo poslovodstvo Japan Airport Terminala, tokijskog aerodroma Haneda. Njih je primio župan Božidar Longina te su obišli Zračnu luku Zadar iz koje su helikopterom u organizaciji vlasnika Kali tuna upoznali iz zraka Zadar i okruženje.

U Arsenalu je sinoć održana prva festivalska gala večera. Za razliku od iduće s kojom će se zatvoriti Tuna, sushi &vine festival, sinoćnja je bila zatvorena za javnost. Doznajmo da su na njoj uz stalnog gosta generala Ante Gotovina , gosti bili general Ante Kotromanović ali i bivši premijer Zoran Milanović koji je došao u društvu generala  Ivana Čermaka.