ZADAR- Jučer je bilo mjesec dana od kada je u Preku u uvali Jaz pronađeno mrtvo tijelo 27-godišnjaka iz Preka. Tada su iz Policijske uprave rekli kako je naložena obdukcija za utvrđivanje uzroka smrti i naglasili kako ju je tražio mrtvozornik.

U pokušaju da od zadarske policije i Županijskog državnog odvjetništva (ŽDO) doznamo je li to još jedna žrtve droge na otoku Ugljanu, izgubili smo više od dva tjedna dopisivanja.

Nevjerojatno je da se Županijsko državno odvjetništvo poziva na zaštitu osobnih podataka kada na novinarski upit odgovora "da podatak o uzroku smrti osobe ne možemo dati zbog zaštite osobnih podataka". Na tvrdnju kako je provođenje izvida tajno, pitali smo zbog čega izvidi. Naravno da odgovora nismo dobili.

Kao ni iz Policijske uprave koju smo danima pitali za nalaz obdukcije da bi nas na kraju uputili na ŽDO. Njihovo očitovanje dobili smo jučer, mjesec dana od kada se u Preku dogodila tragedija - nađen je mrtav otac troje djece čije ime, na žalost svi znaju.

Policija u vezi smrtnog slučaja 27-godišnjaka provodi kriminalističko istraživanje koje traje od trenutka zaprimanja dojave o tome. Pojedine izvidne radnje u sklopu istraživanja su, sukladno Zakonu o kaznenom postupku, tajne i ne mogu se javno iznositi, a istraživanje se provodi su suradnji s nadležnim državnim odvjetništvom. Ako se tijekom istraživanja utvrde elementi kaznenog djela ili prekršaja u tome će biti obaviješteno nadležno državno odvjetništvo i podnijete odgovarajuće prijave.

U sklopu svog redovitog posla, policija, a posebno Odjel kriminaliteta droga prati stanje sigurnosti i događaje vezano uz kriminalitet droga na cijelom području Policijske uprave, pa tako i na otoku Ugljanu, o čemu svjedoče i brojne zapljene svih vrsta droga o čemu javnost putem medija redovito izvješćujemo.

Svi građani koji imaju korisna saznanja, kojima mogu pomoći policiji u borbi s jednim od najvećih zala današnjice mogu to direktno javiti policiji telefonom, osobno, e-poštom, uz korištenje aplikacije e dojave i na sve druge prikladne načina, uz privilegiju anonimnosti. Sve korisne informacije dobronamjernih građana se analiziraju i na temelju tih analiza provode se i odgovarajuće akcije policije.

Provođenje obdukcije i toksikoloških nalaza nije u nadležnosti policije i na njihovu dinamiku ne možemo utjecati, navodi se u odgovoru iz PU zadarske kojeg smo čekali nekoliko dana.

Nevjerojatno zvuči da Županijsko državno odvjetništvo, koje nam je potvrdilo da su dobili nalaz obdukcije ali nisu htjeli kazati što je uzrok smrti 27-godišnjaka, nisu ga proslijedili Policijskoj upravi iz koje smo danima  dobivali odgovor kako  čekaju  da im pošalju iz Splita.

Kada smo lani pitali u PU zadarsku poduzima li se što po pitanju droge na tom otoku na koju je s oltara upozoravao i tadašnji župnik u Preku, nismo dobili nikakav odgovor.

Na žalost, odgovor ima načelnik općine Preko, Jure Brižić koji nam je rekao kako su u šest mjeseci imali dvije žrtve droge. U listopadu je od posljedica droge smrtno stradala osoba u Ugljanu, mlađa od 40 godina i sada 27-godišnjak. Razgovarali smo s policijom nakon ovog posljednjeg slučaja jer su u Preku namjeravali ukinuti dnevnu smjenu policije koja bi samo dežurala noću. Ostavili su dnevno policijsko dežurstvo i najavili kako će u sezonu dovesti pojačanje policajaca s kopna. Općina Preko je spremna plaćati smještaj. Još čekamo odgovor na taj dogovor, kazao nam je načelnik Brižić.