Slobodan Vrdoljak, koji je mirovinu dočekao u Zračnoj luci Zadar, poslao nam je obavijest u kojoj navodi povijesni podatak: Zadar je prije točno pola stoljeća dobio "prozor u svijet" kada je otvoren aerodrom u Zemuniku.

"Obavještavam vas na molbu mojih prijatelja, koji su bili zaposleni na Aerodromu Zadar, petnaest dana prije nego što bi se trebala obilježiti 50 godina od dana kada je Zadar dobio Aerodrom, prve domaće zrakoplovne linije i prve međunarodne veze sa svijetom - PROZOR U SVIJET.

Zadar je tada postao grad. Zna li itko za taj važan događaj za ovaj grad?, pita Vrdoljak i ekipa koja je godinama radila i ostala je vezana za zadarski aerodrom koji se službeno zove Zračna luka Zadar.

U Hrvatskoj tehničkoj enciklopediji našli smo podatak da su "za civilni su promet dograđene vojne zrakoplovne baze u Puli 1967. i u Zadru 1968., gdje je izgrađena druga uzletno-sletna staza u smjeru puhanja bureZadarski aerodrom otvoren je 19. travnja 1969. godine. O tom događaju piše, nažalost preminuli zaposlenik  Aerodroma, Ante Dellavia u svojoj knjizi "od prvog balona do Zračne luke Zadar.

Tog dana kolone su hrlile prema novom aerodrom na koji se slijetali avioni na međunarodnim i domaćim letovi, među njima perjanica JAT-a.  Novi  zrakoplov DC-9 tog je dana prvi put sletio u tadašnjoj državi. Prvi direktor je bio Drago Strenja, koji je govorio o prometnom povezivanju Zadra s ostatkom države i s inozemstvom. Naravno da je zadarski aerodrom napravljen i otvoren u vrijeme najvećeg graditelja i vizionara, predsjednika SO Zadar - Kažimir Zankija.
Znali tko za taj važan događaj, s pravom pita Vrdoljak, osobito u Zračnoj luci Zadar.