Na Sveučilištu u Zadru danas je otvoren Sajam stipendija, na kojemu zainteresirani učenici, studenti i građani mogu dobiti informacije o dostupnim stipendijama i studijskim programima za studiranje u Zadru i okolici, drugim dijelovima Hrvatske i u inozemstvu. Osim ponude 21 izlagača priređena su i dva panela - "Koja znanja za budućnost treba Zadar?" te "Važnost tehnologije u obrazovanju i na tržištu rada". Sve je uljepšano dodjelom stipendija Grada Zadra za aktualnu školsku godinu.

- Stipendije pomažu mladima u podmirenju troškova a ujedno ih motiviraju da pristupe odlučnije svojim obvezama. One su iskazivanje poštovanja za njihov trud. Vjerujem kako će povećati sigurnost i odlučnost svakog od vas i olakšati vam studijske troškove. Ove godine dodjeljujemo 108 novih stipendija, uz novu kategoriju za učenike u strukovnim znanjima. Među našim stipendistima su i ovogodišnji državni prvaci u matematici Marin Varivoda i Noel Lakić, kojima i ovom prilikom čestitam. Ponosni smo na ugledne znanstvenike, poduzetnike, dizajnere... Svi su oni potrebni našem gospodarstvu, a mi im moramo omogućiti motivirajuću sredinu za razvijanje svojih sposobnosti, rekao je zadarski gradonačelnik Branko Dukić.

Na panel raspravi o znanjima budućnosti sudjelovali su rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican te gradski i županijski pročelnici za školstvo Joso Nekić i Ivan Šimunić. Rektorica Vican rekla je kako Sveučilište, pa i nekadašnji Filozofski fakultet, prate potrebe zapošljavanja, no već dugo se provlače floskule o tržištu rada za koje se odgovori traže na krivim adresama.

- Visoko obrazovanje je svih ovih godina bilo toliko konkurentno da je proizvod naše kvalifikacije odgovarao radnim mjestima i po 10, 20 ili 30 godina bez potrebe za kompenzacijskim obrazovanjem. Cjeloživotno obrazovanje nije izmišljotina modernog doba, jer su čak i u prijašnjem sustavu postojali permanentno obrazovanje, obrazovanje uz rad, na radu, a država je tada davala stipendije i uključivala ih u izvanredne studije, za razliku od danas. Jedna kvalifikacija koju je proizvodio Filozofski fakultet je imala širok profil, tako da se stručnjaci mogli zapošljavati na širok raspon poslova. Naš je zadatak napraviti širu kvalifikaciju, koja će zadovoljavati zahtjeve više radnih mjesta, istaknula je Vican.

Joso Nekić rekao je da stipendije trebaju pomoći svim studentima im socijalni status ne bude zapreka, a misao vodilja mora biti nadarenost. Pohvalio je inicijativu rektorice Vican da se pozornost usmjeri i prema izvanrednim studijima te najavio mogućnost uvrštenja i ove kategorije u budućnosti. Pročelnik Šimunić upozorio je i na trend zanemarivanja strukovnih smjerova nauštrb gimnazijskih, iako za pojedina zanimanja postoji veliki interes na tržištu.

Stipendije su dodijeljene korisnicima za cijelo trajanje školovanja, uz uvjet redovitog izvršavanja obveza. Dobra je vijest da je novac jučer već uplaćen na račune korisnika, rekla je voditeljica Odsjeka za školstvo u Gradu Zadru Ivana Guglielmini.

Na Sajmu stipendija mogle su se dobiti informacije o više od 14.000 dostupnih stipendija, od čega je čak 13.400 državnih i STEM stipendija Ministarstva znanosti i obrazovanja, zatim o stipendijama i programima studija Sveučilišta u Zadru, Rijeci i Dubrovniku, veleučilišta, kao i stipendijama za studij ili programe razmjene u Austriji, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Americi i drugim državama koje će predstaviti više od 20 izlagača na Sajmu. Kako je ove godine Sveučilište u Zadru domaćin, Sajam je bila jedinstvena prilika da srednjoškolci iz Zadra i okolice posjete prostor Sveučilišta te da ga kroz smotru programa studija i Odjela Sveučilišta bolje upoznaju i osjete djelić sveučilišne atmosfere.

Atrakcija sajma bio je robot Pepper, koji je i sam bio programiran za sudjelovanje u raspravi.