Mjesec dana od ilegalnog nasipanja mora, SDP-ov vijećnik Daniel Radeta zatražio je predstavnike gradske vlasti da napokon javnosti razjasne događaj u Foši.

- Radnici su mi tada rekli kako radove izvodi Grad Zadar, a ja sam isti dan poslao upit Ministarstvu i Gradu. Unatoč roku od 15 dana, iz gradske uprave ni nakon mjesec dana nisam dobio odgovor, kazao je Radeta koji je javnost obavijestio o nasipanju mora ispred terase Ribljeg restorana Foša.

Da Vam pravo kažem, ni policija ne zna tko je to radio, odgovorio mu je gradonačelnik Branko Dukić.

Nešto rječitiji je bio resorni pročelnik Robertino Dujela. On je istaknuo kako je neumjesno prozivati komunalne redare za nelegalne radove u moru. Grad Zadar je izvodio javne radove na kopnu, ustvrdio je Dujela.

Nezakonite je radove zabranio inspektor Lučke kapetanije koji, sudeći prema tumačenjima iz Ministarstva mora, ne zna kome je ispisao to rješenje. Ministarstvo mora, naime, boji se da bi ih taj netko mogao tužiti radi zaštite osobnih podataka, pa su javnosti uskratili naručitelja ilegalnih radova u Foši.

Niti zadarski novinari nisu mogli dobiti povratne informacije od zadarske policije, a kamoli od Općinskog državnog odvjetništva koje provodi izvide kako bi utvrdili radi li se tu o kaznenom djelu. Izvidi su baš danas završeni i dokumentacija je poslan u DORH, izvjestili su nas pred kraj radnog vremena iz PU zadarske. Javnost nije dobila ni povratnu informaciju iz resornog ministarstva o završetku prekršajnog postupka jer su se unaprijed ogradili s mogućnosti da tajni počinitelj uloži žalbu. Tako se štiti pomorsko dobro u državi koja se ponosi svojim morem, obalom i tisuću otoka i grebena.