U Splitu je održana je dvodnevna konferencija za mlade u organizaciji FM SDP-a Split i FM SDP-a Zadar. Forum Dalmacija je nastao u želji za promicanjem pozitivnog političkog djelovanja među mladima. Cilj je bio kroz dva dana uključiti, informirati, potaknuti i na temelju naučenoga djelovati u našim sredinama.

- Želja nam je ukazati na probleme iz perspektive mladih ljudi, nezaposlenost, nemogućnost rada u struci, premale plaće, neriješeno stambeno pitanje, visoke stope korupcije te nesigurnost u čitavi sustav. Smatramo da dosadašnja ponuđena politička rješenja nisu imala uspješan učinak na navedene probleme, čemu govori i da se val emigracija mladih ljudi u zapadne zemlje nastavlja, poručuju forumaši.

Gospodarstva u dalmatinskim gradovima danas se baziraju najviše na tercijarnom sektoru, odnosno trgovini, turizmu, prometu, skladištenju te bankarstvu. Apsolutna deindustrijalizacija vodi ka nesposobnosti restrukturiranja, modernizacije i jačanja konkurentnosti te se ne smatra prirodnim tijekom ekonomskog razvoja neke države. Hrvatska i mnoge druge bivše socijalističke zemlje koje su se prerano i prebrzo deindustrijalizirale su nažalost primjer apsolutne deindustrijalizacije gdje se apsolutna vrijednost industrijske proizvodnje ni danas nije oporavila i dostigla razinu iz predtranzicijskog razdoblja.

U suvremenim je uvjetima svrha svake ekonomije i društva što potpunije zadovoljiti ukupne materijalne, socijalne, kulturne i druge potrebe cjelokupnog stanovništva. Da bi se to postiglo na što uspješniji način, potrebno je neprestano unapređivati sve oblike uvjeta života i rada ljudi, da bi se unaprijedio ukupan gospodarski razvitak, poruka je mladih SDP-ovaca, koji kažu kako će svojim djelovanjem mijenjati društvo u kojem žive.