Najavljeni su detalji disciplina ovogodišnjeg Zrmanja Adventures Festivala, kao i radionice koje će se održavati za vrijeme festivala koji se održava posljednji vikend u travnju, od 26. do 28. travnja na rijekama Zrmanji, Krupi i Krnjezi.

Đuro Župan pobliže je objasnio novosti kod sad već dobro poznatih disciplina festivala.

SUP štafeta koja je prošle godine imala svoju premijeru na festivalu ove godine u istoj izvedbi iz Obrovca seli na lokaciju u Muškovcima gdje će se ponovo natjecati timovi s po troje natjecatelja.

Trail Tri Rijeke kao jedna od najmnogobrojnijih trail natjecanja u županiji dobio je i kraću verziju od svega 7 km namijenjenu onima koji žele provesti dan s obitelji u prirodi, odnosno kojima je 14 km originalne staze iz bilo kojeg razloga je previše.

RR-6 kao izvedenica dobro poznate rafting regate po prvi put u našim krajevima odigrat će se kao duatlon. Svaki tim (sastavljen od 6 natjecatelja) svojim raftom forsira (prelazi) rijeku Zrmanju, trči s raftom uz uzbrdicu do 45% nagiba i dužine do 200 m po zahtjevnom krškom terenu do startne linije gdje se ukrcavaju u raft i idu u spust od 2.5 km.

Natjecatelji veslaju na dionici rijeke Zrmanje koja se nalazi u okviru službene kajak/rafting staze na relaciji Grotlo - Muškovci, gdje spust i završava. Vremenski i dužinski znatno kraće od već poznate (tradicionalne) rafting regate, ali znatno intenzivniji i dinamičniji; sastoji se od trčanja i veslanja te su vremenske razlike timova puno manje.

Festival će tijekom tri dana kroz izvedbu SUP-a, Traila tri rijeke i RR6 (run-raft-6 competitors) sudionicima i publici pokazati svu ljepotu ovog prostora.

U sklopu festivala u subotu će se održati i besplatna radionica plesa sa svili koju će izvoditi skupina Fly High. Zagrepčanke su uz radionicu pripremile i atraktivan nastup.

Uz njih ove godine predstavit će se i Tentsile Tree Tents. Oni su grupa entuzijasta koja sebe naziva istraživačima, pionirima, izumiteljima, ekolozima, ali najviše od svega, vole boraviti u šumi i biti okruženi ljepotom veličanstvenog drveća. Sve što čine i čime se bave kao cilj ima očuvanje drveća i poticanje drugih da ih zavole. Zanimljiva informacija je da za svaki prodani šator tentsile posadi 18 stabala.

Svi koji u subotu budu na trailu, plesu na svili ili radionicama moći će isprobati kako je boraviti u šatoru koji nije na zemlji.

Da festival nije samo pun aktivnosti već ima i svoju akademsku stranu potrudit će se i razni predavači. U subotu će se održati prva radionica/ okrugli stol na temu; Zaštita rijeka i njihova upotreba u ekonomskom razvoju lokalne zajednice, dok će se u nedjelju održati radionica škole u prirodi.

Važno je napomenuti da su organizatori osigurali besplatno kampiranje svim natjecateljima i ljudima željnima boravka u prirodi u bazi Riva Rafting Centra.