Gotov je idejni arhitektonski projekt za uređenje sjeverne plaže na Punti Bajlo. Na lokaciju u Arbanasima ove je godine stavljen naglasak radova gradskog Odjela za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša uoči nove turističke sezone. 

Komunalci brinu o plažama koje nisu dane na upravljanje i održavanje „Obali i lučicama", a u proračunu ove godine za to imaju 600 000 kuna, dvostruko više nego prošle godine. Većina od ovih sredstava otići će upravo na uređenje plaže uz Uvalu Bregdetti, a točan trošak radova znat će se nakon ispostave računa tvrtke Stipčević, ugovorenog izvođača za javne površine.

- Tijekom proljetnih mjesecima nastavljamo s održavanjem morskih plaža. Riječ je o dohrani, oplemenjivanju, čišćenju i nadopuni komunalnom opremom prirodnih plaža od Punta Bajla preko plaže Marex, Vitrenjaka, Puntamike, Dikla, Kožina do Petrčana. Uz uobičajene radove, za ovu godinu izdvajamo uređenje obalnog pojasa sjeveroistočne strane rta Punta Bajlo za što smo izradili detaljan projekt gdje će naši građani i njihovi gosti vjerujem biti zadovoljni dodatnim komforom i uređenjem. Cilj nam je svake godine naglasak dodatnog uređenja postaviti na novoj lokaciji, istaknuo je resorni pročelnik Robertino Dujela.

Izabrana lokacija trenutno je neuređeni nasuti plato između obalne šetnice i borove šume u centralnom dijelu Punta Bajlo. Prema projektu kojeg je izradio arhitektonski studio Rene, koncept novog uređenja temelji se na odjeljivanju šetnice od prostora plaže i kupališta kako bi omogućili kupačima da na odvojenim površinama nađu minimum privatnosti. 

Na površini od 1628 m2 uredit će se dio za sjedenje, dohraniti šljunak i postaviti nove opločnice. Postojećem zelenilu bit će dodane žardinijere s tamarisima i grmolikim autohtonim biljkama. 

- Svi radovi moraju završiti do početka turističke sezone, stoga početak istih očekujemo uskoro, rekao nam je pročelnik Dujela.