Košarkaški klub Zadar od vodstva ABA lige zatražio je očitovanje o odluci da se najkorisnijim igračem proglasi Goga Bitadze, igrač Budućnosti, umjesto Luke Božića, koji je imao najviše indeksnih bodova u regularnom dijelu lige, uz Dragana Apića, koji nije ostvario dovoljan broj utakmica za izbor.

U klub je stigao službeni izvještaj ABA lige, kojeg je klub objavio na svojim stranicama.

Poštovani,

U skladu s Vašim zahtjevom za objašnjenje načina na koji je izabran MVP ligaškog dijela u sezoni 2018./19., obavještavamo Vas da se menadžment natjecanja tijekom izbora vodio s dva osnovna kriterija:

1. Indeks korisnosti igrača.

2. Učinak njegove momčadi.

Dodatni uvjet je bio da igrač u ABA ligi odigra najmanje 50 posto utakmica.
Sukladno tome, odlučeno je da MVP lige treba biti Goga Bitadze, igrač KK Budućnost Voli.

Do aktualne sezone 2018./19., kao jedini kriterij za odabir MVP lige, menadžment je koristio statistiku igrača, odnosno indeks korisnosti.

Navedena praksa je pokazala nekoliko nedostataka. Prije svega, bilo je potrebno uskladiti kriterije odabira MVP-a na kraju lige s kriterijima odabira MVP-a mjeseca i MVP-a kola. U oba slučaja, pored indeksa korisnosti, izbor podrazumijeva i učinak momčadi.

Odnosno, MVP kola je igrač s najvišim indeksom iz momčadi koja je pobijedila, dok je MVP mjeseca igrač s najvišim indeksom jedne od momčadi s najboljim rezultatom u tom mjesecu.

Također, prethodnih godina znalo se dogoditi da MVP lige, odabran samo na temelju indeksnih bodova, ne bi bio uvršten u idealnu petorku ABA lige, koja se bira glasovima trenera svih momčadi, navijača i menadžmenta, u razmjerima 60 - 30 - 10 posto.

U skladu s iznesenim, rukovodstvo ABA lige odlučilo je prije početka sezone 2018./19. uključiti učinak uspješnosti momčadi u odabir MVP-a lige.

Nakon 22. kola, igrač s najvećim brojem indeksnih bodova bio je Dragan Apić, nakon 15. kola bivšeg igrača KK FMP-a, s prosječnim indeksom od 29,5 od 14 utakmica.

Na drugom mjestu našao se Luka Božić, igrač KK Zadar, s prosjekom od 21,68 indeksnih bodova u 22. odigrane utakmice.

Na trećem mjestu bio je Goga Bitadze, isprva igrač KK Mega Bemax, a potom član KK Budućnost Voli s prosjekom od 19,95 iz 22. kola.

Uzevši u obzir kako je Goga Bitadze u prvom dijelu sezone bio najkorisniji igrač KK Mega Bemax i jedan od najzaslužnijih što je klub sezonu završio na petom mjestu, zatim njegov doprinos rezultatima KK Budućnost Voli, koja je ostvarila plasman u play-off, dona mu je prednost u odnosu nad Draganom Apićem i Lukom Božićem.