Sljedeća na redu Tribina u organizaciji Mladeži Ogranka Matice hrvatske u Zadru ekonomske je tematike. Nakon kratkog izleta u BiH na zadnjoj tribini ponovno se okreće Hrvatskoj i jednoj stalno prisutnoj temi o kojoj svi pričaju, a zapravo znaju jako malo. Radi se o ekonomskoj politici u Hrvatskoj - međutim ne samo politici, već i navikama, mentalitetima, da ne kažemo odgovornosti, odnosno manjku iste. Navodno, Hrvatska već godinama nije socijalistička zemlja već kapitalistička, neki bi rekli i neoliberalno kapitalistička.

- U prijevodu, neoliberalizam zagovara minimalnu državu. Apsolutno sve ukazuje na to da su Hrvati velikim dijelom politički i mentalno još uvijek u socijalizmu: visoka javna potrošnja, visoki porezi, mnoštvo parafiskalnih nameta, minimalna plaća, troma i nepotrebna birokracija, državni udjeli u pojedinim poduzećima, javno zdravstvo i školstvo, poticaji itd. Sve navedeno su socijalističke politike, a socijalističkiji od tih politika su jedino političari. U Hrvatskoj, složit će se mnogi ekonomski analitičari, doslovno nema političke opcije (bar ne s političkom težinom) koja svojim biračima nudi nešto što je drugačije u ekonomskom smislu od onoga što već imamo. Od ekonomskih politika zadnjih 28 godina smo dobili samo stagnaciju dok su za isto to vrijeme države sličnoga komunističkog naslijeđa snažno napredovale upravo zato što su socijalističku ekonomiju ostavili u svojoj komunističkoj prošlosti. Nažalost mi ne samo da smo preuzeli ekonomske modele iz bivše države i sistema, nego prečesto i nekritički veličamo nekadašnji sustav kao doba kad se bolje živjelo, a svi imali posao i stan. Možda je vrijeme da pokušamo nešto drugo?, pišu organizatori na svojem Facebook eventu.

O svemu tome i o mnogo toga više govorit će u petak gosti Tribine: Branimir Perković, diplomirani ekonomist, ekonomski analitičar i kolumnist portala Liberal.hr te Ivan Bertović, kolumnist istoga portala, ali i prevoditelj, student prava i predstavnik SFL-a (Students for liberty). Obojicu također možete pratiti na podcastu "Libos posla."

Tribina će se održati u prostorijama Ogranka Matice hrvatske u Zadru u petak, 29. ožujka s početkom u 18:30 sati.