„Izazovi Velebita" - utjecaji i potencijali turizma na lokalni razvoj, naziv je znanstveno - stručnog skupa održanog danas, 28. ožujka u Nacionalnom parku Paklenica.

Glavni cilj skupa bio je ukazati na utjecaje i potencijale turizma na lokalni razvoj. Pritom se prvenstveno misli na ruralni turizam, koji je značajni činitelj u aktivaciji i održivom razvoju ruralnog prostora. Na ovu su temu govorili brojni stručnjaci, a čuli smo i primjere iz dobre prakse koji mogu poslužiti kao „vjetar u leđa" svima s kvalitetnim idejama.

Svi su složni kako je oživljavanje ruralnih područja, pa tako i podvelebitskog kraja, donijelo lokalnom stanovništvu novu priliku za ostvarivanje prihoda, kao i mogućnost ostanka u rodnom kraju. Naša ruralna mjesta izrazit su turistički potencijal i upravo ova gospodarska grana ima značajnu ulogu u modifikaciji ruralnih prostora, čulo se na skupu.
U središtu Nacionalnog parka Paklenica, zasada je avanturistički turizam i upravo je on kao takav njegov prepoznatljiv brand. Ne treba zanemariti činjenicu kako su na ovom području izrazito veliki potencijali, koji će uvelike doprinijeti daljnjem razvoju ruralnog turizma.

- Područje podvelebitskog kraja ima velike potencijale upravo iz razloga što uz more i sunce nudi i druge oblike turizma kao što su penjališta, biciklizam, planine i rijeka. Sve to prati i sve veći broj OPG-ova na ovom području, zaključci su Natalije Andačić, ravnateljice Nacionalnog parka Paklenica.

Posebni oblici turizma su novi trendovi koji ako se dobro prate mogu dovesti do cjelogodišnjeg aktivnog turizma što je i cilj svake zajednice, regije i države u konačnici.

Organizatori skupa su Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije AGRRA, Općina Starigrad i Javna ustanova Nacionalni park Paklenica.