Osnovna škola Bartula Kašića danas je otvorila školsku knjižnicu uređenu novcem iz europskog projekta. U moderno uređenoj knjižnici učenici će imati suvremenu opremu za kvalitetan boravak, a zahvaljujući naporima pomoćnice u nastavi koja je oslikala zidove Ane Knežević te dizajnerice Vesne Zubčić i prostor u kojem će se ugodno osjećati, kao da su kod kuće, istaknula je na svečanosti ravnateljica škole Katica Skukan.

- Projektnu prijavu smo pisali vođeni mišlju o uređenju knjižnice, no na kraju smo dobili 1,4 milijuna kuna za više aktivnosti, a ovo što danas vidite je samo posljedica toga. Našim učenicima omogućili smo da uz kvalitetnu literaturu mogu koristiti i suvremenu opremu, laptope, tablete, čak i dronove koje mogu koristiti u izvannastavnim aktivnostima, rekla je Skukan.

Od pet predstavljenih aktivnosti posebice je zanimljiva "Čitajmo slušajući", u kojoj učenici snimaju audio snimke namijenjene djeci s disleksijom. Taj se problem uočava u drugom, trećem razredu,a utvrđeno je kako takva djeca najbolje rezultate postižu kada im se istovremeno čita tekst dok ga oni gledaju. Stoga su učenici u zadarskim školama počeli snimati lekcije iz prirode, povijesti i geografije.

- To pomaže dobrim čitačima da još bolje čitaju, a roditelji učenika s disleksijom kažu da su im materijali uvelike pomogli u savladavanju gradiva. Morali smo ishoditi suglasnost izdavača, a oni ne sam o da su ju odobrili, već su zatražili da im dostavimo snimke kako bi one bile dostupne i drugim učenicima, istaknula je voditeljica cijelog projekta, ali i ove aktivnosti, dipl. psiholog Vera Šušić.

U aktivnosti "Ulicama moga grada" učenici će u arhivima pronaći stare motive Zadra, fotografirati (i uz pomoć drona) sadašnji izgled lokacija te sve zajedno prezentirati putem aplikacije za mobitel, koja će biti dostupna i turistima. Slično će biti i u aktivnosti "Turističke razglednice", samo će se u njoj promovirati županijski lokaliteti, koji će biti prezentirani u obliku digitalnih razglednica. "BankoMathInfo" učenike će educirati financijskoj pismenosti, a sve će biti zabilježeno kroz sekciju ""Školski list - kreativni poligon".

Uz nekoliko prigodnih učeničkih glazbenih i recitatorskih točki knjižnica je svečano otvorena, uz poruku "Knjige su naočale kroz koje gledamo svijet".