Udruga „Eko Zadar" i Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije - AGRRA, partneri u projektu AlterNET - Edukacijom i umrežavanjem do zaposlenja na ruralnom području objavili su Javni poziv za prijavu polaznika/ca edukacije „Izrada poslovnih planova za prijave na mjere iz Programa ruralnog razvoja". Na edukaciju se mogu prijaviti dugotrajno nezaposlene osobe nastanjene na području Grada Benkovca, Grada Obrovca, te općina Gračac, Novigrad, Pakoštane, Polača, Stankovci i Sv. Filip i Jakov. 

Edukacija traje 35 sati raspoređenih u pet dana, a održat će se 15., 16., 18. 29. i 30. travnja 2019. s početkom u 15 sati u informatičkoj učionici Srednje Škole kneza Branimira Benkovac, Antuna Mihanovića 19, 23420 Benkovac. 

- Edukacija se sastoji od uvodnog dana i četiri dana praktičnog rada. Tijekom uvodnog dana polaznici će biti upoznati s mjerama iz Programa ruralnog razvoja za prijavu na koje je potrebno imati izrađen poslovni plan i osnovama same izrade poslovnih planova za Mjeru 4 - Ulaganja u fizičku imovinu, Mjeru 6 - Razvoj poljoprivrednih gospodarstava i poslovanja, kao i poslovnih planova koje potrebno izraditi u svrhu prijave na natječaje lokalnih akcijskih grupa. Tijekom četiri dana fokusirane edukacije polaznici će kroz praktičan rad u grupama izraditi poslovne planove za spomenute namjene, rekla je Nives Rogoznica, voditeljica projekta AlterNET.

Dugotrajno nezaposlenim osobama smatraju se osobe koje su, ukoliko su mlađe od 29 godina, nezaposlene minimalno 6 mjeseci, dok ukoliko su starije od 29 godina trebaju biti nezaposlene minimalno godinu dana. Od onih koju su registrirani u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje biti će zatraženo da dostave potvrdu o trajanju nezaposlenosti. Mogu se prijaviti i osobe koje se ne vode u evidenciji HZZ-a, a koje u tom slučaju dostavljaju izjavu o trajanju nezaposlenosti. 

Edukacija je besplatna za polaznike, te se polaznicima osigurava obrok i refundacija putnog troška između mjesta stanovanja i mjesta održavanja edukacije. Zainteresirani se mogu podrobnije informirati i prijaviti na kontakte voditeljice projekta Nives Rogoznice 091 20 85 696, i [email protected]

Osim dugotrajno nezaposlenih osoba, za sudjelovanje isključivo u uvodnom danu mogu se prijaviti i aktivni poljoprivrednici, te predstavnici lokalnog javnog sektora na području Grada Benkovca, Grada Obrovca, te općina Gračac, Novigrad, Pakoštane, Polača, Stankovci i Sv. Filip i Jakov. Preporuka za sve polaznike je poznavanje osnova rada u Excelu.

Projekt AlterNET provodi udruga „Eko-Zadar" u partnerstvu s Agencijom za ruralni razvoj Zadarske županije (AGRRA). Riječ je o dvogodišnjem projektu provedba kojeg će trajati do 13. svibnja 2020. godine, a čiji je cilj edukacijom i umrežavanjem povećati zapošljivost dugotrajno nezaposlenih osoba na ruralnom području Zadarske županije kroz stjecanje kompetencija za obavljanje poslova potrebnih na ruralnom području, umrežavanje s lokalnim dionicma i svladavanje vještina poslovnog komuniciranja. 

Projekt vrijedan 957.059,31 HRK u potpunosti je financirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.