Povodom ponovljene javne rasprave na UPU Bregdetti, županijski vijećnik Marko Pupić Bakrač poslao je priopćenje, upit gradskoj upravi o dužnicima te odgovor kojeg je dobio.

Prenosimo priopćenje u cijelosti:

Izrađivač Urbanističkog plana uređenja dijela Bregdetti, tvrtka Block projekt u vlasništvu Željka Predovana odbila je sve primjedbe MO Arbanasi, MO Ričina i građana na predmetni plan.

Dakle izrađivač plana ostaje kod stava da planom ide jedino i isključivo na ruku naručitelju tvrtki Nautilus a nauštrb mještana Arbanasa, grada Zadra i RH. Začudo ( začudo za one naivne) interes privatne tvrtke Nautilus a ne javni na zboru mještana prilikom predstavljanja plana branili su među ostalima Darko Kasap, Božidar Kalmeta i Grozdana Perić. Tako bi u Arbanasima gdje je dozvoljena gradnja u većem dijelu do 7 metara visine, u manjem rubnom dijelu do 9 metara trebao niknuti ogromni blok zgrada prvi red do mora visine zgrada 12 metara !?

Novih 3000 stanovnika trebali bi se prometno i infrastrukturno spojiti na postojeću mrežu bez izgradnje nove. Već sada je to usko prometno grlo a valjda bi trebalo postati u potpunosti neprohodno!? Pri tome bi se državno zemljište u zoni obuhvata plana ( oko 60%) koristilo za zelene površine, parkirna mjesta, nogometni teren, prometnice a zemljište Nautilusa za izgradnju zgrada u maksimalnim gabaritima. Dakle Nautilusu ekstremni profit a RH - "bosanski grb".

I kaže gradonačelnik Dukić da ne razumije zašto se diže tolika prašina oko UPU dijela Bregdetti!? Ili je jedino u što se Dukić razumje u životu ginekologija ili se pravi blesav.

Da je tome tako dokazuje i činjenica da je Nautilus dužan Gradu 719 317, 54 kune a gradu su dužne i ostale tvrtke Zdenka Zrilića, milijunske iznose ( prilažem tablicu dugovanja koju sam dobio kao odgovor, nije uključena Jadera d.o.o za koju pročelnik Miolović javno tvrdi da je dužna cca 19 milijuna kuna). Prevedeno znači da grad Zadar nije smio udovoljiti zahtjevu tvrtke Nautilus za izradu UPUa dok nije podmirila sva svoja dugovanja prema gradu, odnosno dok Zdenko Zrilić nije podmirio sva dugovanja svih svojih tvrtki prema gradu Zadru. Takva pravila vrijede za sve ostale, kod iznajmljivanja gradskih prostora, bilo kakvih poslovnih odnosa s Gradom, prvo plati dug pa možemo dalje. Nema šanse da bilo tko od nas dobije građevinsku, priključak vode, konkurira za gradski prostor ako ima dugovanje prema gradu.

I Dukiću što tu nije jasno? Zašto Grad nije naplatio svoja potraživanja prije negoli je odobrio tvrtki Nautilus naručivanje izrade UPU dijela uvale Bregdetti ? I to da ga još kroje kako njima paše !? Stvarno što nije jasno ? Recimo meni nije jasno kako je od 719 317, 54 kune duga Nautilusa prema gradu samo 350 000 kuna pokriveno sredstvima osiguranja !? I to mjenicama a ne bankovnim garancijama!? Imaju li te mjenice pokriće ? Todorić ih je dijelio šakom i kapom. Nije mi jasno ni kako je tvrtka Nautilus došla u vlasništvo zemljišta koje je nekad pripadalo Zadranki d.d. Kako je uopće propala ili uništena, kako hoćete Zadranka d.d tih 90-ih godin ? Da mi netko pametan to pojasni? Poput Dukića, možda ? Bože sačuvaj. Rađe Šoša ili Lončar, može i Pešut. Tko god samo ne Dukić kojemu je sve smiješno, čak i tragedije, nasmijaniji je od Jockera.

I sad će tamo neki ljuti domoljubi koji ne razumiju ili se prave da ne razumiju dizati ruke za privatni interes nauštrb javnog interesa, interesa građana, interesa grada, interesa RH... Što će tako im je naloženo iz partije, svoju pamet nemaju, ni savjesti ... Neka, sve će to isprati ruka na srcu sa suzom u oku za vrijeme intoniranja himne i posvećena hostija na nedjeljnoj misi odslušanoj iz prvog reda. Farizeji bijedni sram vas bilo.

Vijećnik u Županijskoj skupštini Zadarske županije
Marko Pupić-Bakrač