Aktivisti skupine Code for Croatia, na temelju podataka koje su prikupili novinarka Novosti i Danka Derifaj s RTL-a, izradili su interaktivnu kartu dostupnosti medicinske usluge prekida trudnoće u Hrvatskoj.

Ona je nastala kao proizvod vikend datathona u sklopu konferencije Dani otvorenih podataka / Open Data Day 2019., a na njoj je radio ženski tim ekspertne skupine Code for Croatia vođen Zojom Bajbutović. Napravljena je temeljem podataka skupljenih novinarskim istraživanjem reporterke RTL televizije Danke Derifaj za emisiju „Potraga" i slobodne novinarke Mašenjke Bačić čiji je tekst o dostupnosti medicinske usluge prekida trudnoće primio nagradu Balkanske stipendije za novinarsku izvrsnost.

Od 27 javnih bolnica koje imaju ovlaštenje za obavljanje postupka prekida trudnoće na zahtjev pacijentice, novinarke su skupile podatke o ukupnom broju specijalista ginekologije i koliko ih ima priziv savjesti. Prema tome na karti je mapirana dostupnost ove medicinske usluge za svaku od 21 hrvatske županije. Podaci su povezani sa statistikama iz ljetopisa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o broju medicinski induciranih prekida trudnoće po županijama u 2017. godini.

U Zadarskoj županiji pobačaj je dostupan u Općoj bolnici Zadar. No čak sedam specijalista od ukupno devet koji su za to kvalificirani izrazilo je prigovor savjesti. U splitskoj bolnici priizvi je uložilo 29 od 30 liječnika, u Šibeniku 6 od 8, dok U Gospiću, Rijeci i Puli svi obavljaju pobačaje.

Najviše je priziva savjesti u Savoniji, pa u Našicama, Požegi, Vinkovcima i još nekim gradovima nema specijalista koji ga nisu uložili.

Navedene su i okvirne cijene ove medicinske usluge (iz istraživanja provedenog u proljeće 2018.), jer cijenu svaka bolnica kreira autonomno, a niti jedna nema objavljenu cijenu u svojim cjenicima na web stranicama. U zadarskoj bolnici cijena u općoj anesteziji je 2.800 kuna.