MIH sirana Kolan je uspješno, skupa sa svim svojim kooperantima, prošla sve faze procesa kontrole i certifikacije paškoga sira, te je bez ikakvih nesukladnosti ispunila sve uvjete navedene od strane Udruge proizvođača paškoga sira u specifikaciji proizvoda. Jučer je Paški sir MIH sirane Kolan dobio prvi certifikat za Paški sir (ZOI), izdan od strane Biotechnicona.

- Ovo je povijesni trenutak za otok Pag u kojem je paški sir konačno dobio ono što zaslužuje. Zaštićen je od strane Ministarstva poljoprivrede RH, što je najveća razina zaštite izvornosti proizvoda koja postoji u Republici Hrvatskoj, izvršena prema svim standardima EU, a sljedeći cilj je upravo zaštita na razini Europe. Paški sir je od danas u samoj eliti sireva, ne samo na europskoj, već i na svjetskoj razini, izvijestili su iz sirane.

- Garancija kvalitete naših sireva je nasljeđe obitelji Pernjak, i obveza spram naših predaka. Ovim korakom omogućit ćemo svim sljedećim naraštajima da iz koljena na koljeno, kao što je to oduvijek i bilo, prenesu tradicionalnu recepturu, sastojke i način proizvodnje Paškoga sira. Možemo slobodno reći, da je to jedan proizvod koji se odupire vremenu, te se nadam da će ovaj naš prvi, povijesni, cerftifikat za paški sir omogućiti da on sir ostane upravo ovo što je sada - kralj sireva, barem još 500 godina!"- komentirao je Šime Pernjak, koji je zajedno sa bratom Marinom i ocem Dubravkom vlasnik MIH sirane Kolan.

Obilježja ovakvog jednog certificiranog proizvoda su jasno definirane sirovine, detaljan opis gotovog proizvoda, striktno geografsko područje proizvodnje, dokaz o porijeklu Paškoga sira, kakvoća i ostale strogo definirane karakteristike proizvoda.

MIH Sirana zapošljava 20 djelatnika, ukupno proizvodi preko 250 tona sireva godišnje te posluje kao respektabilan proizvođač sireva na području Republike Hrvatske i šire.